Masuri anti-criza: Mecanismul "Prima Casa" se extinde si in alte sectoare. Firmele pot amana timp de 6 luni plata datoriilor restante la stat. Numarul agentiilor guvernamentale se reduce cu 50%
Aceasta este una dintre masurile care fac parte din programul anti-criza. Conditia pentru a beneficia de amanare este ca firmele sa-si achite obligatiile lunare. "Amanam plata datoriilor restante cu conditiia ca ce are lunar de platit sa plateasca", a precizat premierul.
Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Masura instituita de Guvern este aplicabila pana la data de 20 decembrie 2009.
O alta masura este capitalizarea cu 105 milioane de lei a fondului de contragarantare care asigura suport financiare intreprinderilor mici si mijlocii. "Firmele vor avea la baza un instrument de finantare a activitatii economice", a spus Boc.
Mecanismul folosit pentru "Prima casa" se extinde in agricultura si la administratiile locale
Guvernul mai intentioneaza sa extinda mecanismul folosit pentru programul "Prima casa" si in alte domenii. "Am decis astazi sa avem in vedere extinderea mecanismului de garantare pe care l-am utilizat la programul Prima Casa si in alte domenii ale economiei. Programul Prima Casa se contureaza a fi un succes prin faptul ca deja 20 de banci si-au aratat interesul de a veni cu peste un miliard de euro sa sprijine un domeniu important al economiei cum este sectorul constructiilor, acelasi mecanism, prin utilizarea garantiilor guvernamentale, sa-l multiplicam si in alte domenii ale economiei nationale", a declarat Emil Boc.
Beneficiare ar putea fi agricultura si administratiile locale care vor putea folosi acest mecanism in vederea derularii programelor europene. „Avem in vedere agricultura, un domeniu strategic al economiei, avem in vedere administratiile locale - pentru a fi sprijinite in implementarea programelor europene, absorbtia fondurilor europene si cheltuirea banilor din aceste fonduri -, precum si alte ramuri ale economiei”,a spus Boc.
Statul isi va achita datoriile catre firme
Printre masuri se mai afla achitarea catre firme a datoriilor la rambursarile de TVA pe care le inregistreaza statul. "Orice rambursare de TVA nu se va mai face mai tarziu de 45 de zile. Nimeni nu va mai fi favorizat si rambursarile se vor face in ordinea vechimii", a precizat Boc. In ceea ce priveste efortul bugetar, Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca "stocul de TVA era pana de curand de 1,9 miliarde lei".
O alta intentie este restructurarea agentiilor guvernamentale. Numarul acestora va fi redus cu 50% prin desfiintarea sau comasarea loc. Exceptie fac agentiile care privesc relatia cu Uniunea Europeana. "Restul-50%-jos!", a spus Boc. Termenul final pentru restructurare este 15 iulie.
Guvernul se mai gandeste si la neimpozitarea profitului reinvestit, insa pentru aceasta masura trebuie sa obtina aprobarea Comisiei Europene.
Emil Boc a mai spus ca a fost realizata o capitalizare a CEC cu 229 de milioane de lei prin mentinerea profitului net inregistrat anul trecut si care trebuia varsat la Ministerul Finantelor. "Avem obligatia capitalizarii CEC cu 900 de milioane de lei, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea un raspuns ca sa nu fie considerat ajutor de stat", a precizat Gheorghe Pogea.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
1. am asteptat la o coada sa verifice daca au cartea, sa imi dea un formular verde cu care sa merg la al doilea ghiseu.
2. la al doilea ghiseu, a doua coada.. am achitat valoarea rambursului.... si am primit o chitanta tiparita cu o imprimanta matriceala.
3. cu acea chitanta m-am intors la prima coada si am asteptat sa o predau si sa pot primi coletul...
Deci, am stat la 3 cozi cand se putea mai simplu.
Solutii:
A. Cand coletul ajunge la posta centrala, beneficiarul primeste un email de notificare cu codul coletului.
Clientul intra pe site-ul postei scrie codul coletului si achita contravaloarea cu cardul si tipareste chitanta care dovedeste ca a achitat.
Cu acestea intr-o mana si cu buletinul in cealalta merge la posta si isi ridica in sfarsit coletul, stand la o singura coada.
SAU
Pe site-ul postei, alege optiunea, livrare la domiciliu pentru inca 10 RON in plus.
B. Pentru non geeks, se poate un automat unde se poate plati cash, chiar in incinta postei, dupa introducerea codului coletului. Automatul elibereaza o chitanta iar non geek-ul se prezinta la predarea coletului cu dovada platii si Cartea de identitate.
Tara asta merge greu din cauza prea multor ghisee si a prea multor cozi.
Creditul il iei tot dupa ce dovedesti la banca ca ai veniturile necesare, doar ca nu mai dai 20% avans, ci 5% avans.
Dec i, staul va cheltui, in cel mai rau caz, niste bani pe niste locuinte. Atit. Nu sunt bani care se dau de pomana. Daca toata lumea isi plateste creditul, statul nu cheltuie nici macar un leu.
Iar in cazul in care nu platesti 3 rate, banca isi ia banii de la stat si statul devine proprietar.
Deci, care e legatura cu comunismul?
despre amanarea datoriilor catre bugetul de stat abia astept sa vad ce vor spune cei de la administratia financiara peste o saptamana, ieri nu exita "asa ceva"(din gura unui angajat al administratiei fiscale) probabil tot pentru anumite firme sau persoane e "facilitatea" asta.
cat despre zvonurile de majorare TVA pe care boc-poc le neaga cu atata inversunare... orice bir care cade pe umerii consumatorului sunt binevenite, asa ca in urmatoarele luni veti auzi asta foarte des, se va intampla cand bnr-u isi da consimtamantul, insa se va intampla cu certitudine pana la sfarsitul anului
ai o viziune economica sanatoasa, pacat ca majoritatea nu inteleg asta.
Cand in acest stat fiscul isi va face datoria, nu va fi jegul aparatului de stat, si daca ai TVA de recuperat sa vina sa iti gaseasca nereguli neaparat, atunci poate vom crede ce zice Boc sau alt prim ministru genial care traieste in birouri.
Pana atunci, sa nu te puna al de sus sa ceri TVA-ul.
Mai bine te duci in padure...
Doar Romania, in ultimii 20 de ani, nu a avut un guvern care sa aiba o strategie pe termen lung, ci doar niste masuri de la un an la altul, indatorand 2-3 generatii de romani de acum incolo si fara sa continue ceea ce o guvernare anterioara a inceput.
Binele societatii, e numai in discursul politic.
Puterea e o boala in mana unor prosti. Tineri capabili, plecati din tara si construiti-va o viata in alte locuri.
scadenta taxelor este 25 a lunii urmatoare. un client care nu a intarziat niciodata, din 1992 si pana acum, nici macar o zi la plata taxelor, a primit in data de 29 titlu executoriu pentru neplata, desi acesta platise dar incasarile nu erau operate in evidenta administratiei. raspunsul functionarului: suntem presati de sefi sa trimitem cat mai multe somatii;
2. controlul vine dupa 2-3 luni, mai dureaza 2-3 saptamani sa constate ca esti indrepatit sa primesti TVA, dupa care sunt invocate tot felul de motive hilare pentru amanrea platii. Un exemplu: un client a fost chemat sa regleze fisa pe platitor ca figura cu taxe platie in plus. Reglarea fisei este cea mai umilitoare activitate la care un contabil poate fi supus: 10 drumuri la administratie, functionari: unii nestiitori, unii iritati, altii binevotori dar e de vina softul.
oricum continua sa isi bata joc de economia "privata"
niste comunisti prosti
nu credeam ca fsn-ul o sa mai poata face atata rau in tara asta dupa 1996, 2000, 2004
amarnic m-am inselat
Intre 2000 si 2004 nu s-a facut mare lucru, dar nici nu s-a stricam mare lucru. S-au redus incet incet contributiile la stat, s-au continuat privatizarile...
Intre 2005 si 2007 s-a facut reforma fiscala , prin reducerea drastica a impozitelor, facind in acest fel ca 80% din economia gri sa devina alba (PIB dublat, buget mai mult decit dublat). Intre 2008 si 2009 s-au cheltuit toti acesti extra-bani pe salarii si pensii.