In cadrul sedintei Consiliului de Administratie al BNR de ieri, s-a decis atat reducerea dobanzii de referinta de la 9.5% la 9% incepand cu 1 iulie, cat si reducerea nivelului Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) de la 18% la 15% la pasivele in lei, si de la 40% la 35% la cele in euro.

Aceasta reducere a RMO va returna bancilor aproximativ 2 miliarde de euro, suficient cat sa acopere nevoia de finantare a Ministerului de Finante pentru o luna. Sa nu ne amagim crezand ca odata ce aceste fonduri vor ajunge la banci, acestea vor imprumuta sectorul privat. Nu, banii se vor intoarce din nou la stat prin intermediul licitatiilor realizate de ministerul condus de dl Pogea.

Spuneam aici ca doar in luna iunie, Ministerul de Finante a imprumutat 8 miliarde de lei, de aproximativ 10 ori mai mult decat in luna iunie a anului trecut ceea ce inseamna ca foamea de bani a statului este imensa, iar decizia BNR de micsorare a RMO nu va face decat sa mai potoleasca aceasta foame, fara sa o curme insa de tot.

Judecand in acest context, este putin probabil ca prin reducerea RMO BNR sa fi intentionat in primul rand relansarea creditarii, cat mai ales asigurarea nevoii de finantare a statului. Daca dupa ce statul “va face mana grebla” va mai ramane ceva si pentru companiile private, sa fie primit!

Daca nu, asteptam urmatoarea reducere a RMO si speram ca intre timp se intampla o minune iar Guvernul isi va optimiza cheltuielile.

Citeste si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.