Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR a dat primul semn privind relaxarea politicii monetare: Se va relaxa creditarea sau banii vor fi luati ca si pana acum de Ministerul Finantelor?

BNR a dat ieri primul semn privind relaxarea politicii monetare, surprinzand analistii prin scaderea rezervelor minime obligatorii, pe langa reducerea dobanzii cheie la 9%. Deciziile luate ieri reflecta ingrijorarea Bancii Centrale privind contractia economiei in prima partea a anului. Ele vor asigura un nivel mai mare al lichiditatilor si vor duce la scaderea dobanzilor si la relansarea creditarii, cred analistii financiar bancari. Reducerea rezervelor minime obligatorii, atat la pasivele in lei si cat si la cele in valuta, va elibera in piata circa 9 miliarde lei. Exista insa riscul ca o mare parte din aceasta suma sa fie atrasa in continuare de Ministerul Finantelor pentru plata cheltuielilor curente adica salarii si pensii.

O treime dintre romani nu au de unde achita avansul pentru „Prima casa”, desi ar putea plati ratele

O treime dintre romanii participanti la un sondaj pe internet au afirmat ca au salariul prea mic pentru a fi eligibili in programul „Prima casa”. Potrivit sondajului realizat de site-ul de recrutare myJob, doar 1,29% dintre persoanele chestionate conteaza pe o marire de salariu pentru a-si putea cumpara o locuinta. Peste 11% spun insa ca nu vor accesa programul pentru ca nu au siguranta locului de munca. Pe de alta parte, calculele reprezentantilor fondului de investitii Romania Invest arata ca reducerea preturilor la apartamente nu va duce la dezghetarea pietei imobiliare in actualele conditii de finantare. De exemplu, chiar si cu o reducere mare, de 15.000 de euro, cumparatorul tot nu va putea achita avansul necesar, cu toate ca ar putea sa plateasca ratele lunare.

Leul s-a apreciat atat fata de euro cat si fata de dolar

Dupa decizia BNR de a reduce dobanda cheie moneda nationala s-a apreciat in ton cu regiunea. Cursul leu-euro a scazut cu peste un ban pana la 4,20 unitati/euro. Moneda nationala s-a apreciat si in raport cu dolarul american, cu aproape trei bani pana la 2,95 bani.

Salariile nu vor creste anul acesta

Salariile romanilor nu vor creste in 2009 arata o noua estimare mai pesimista a Comisiei Nationale de Prognoza. Anterior, institutia anticipa o majorare cu 1,2 procente. Nici anul viitor veniturile nu vor fi mai mari si se vor mentine aproape la nivelul din 2009. Salariul mediu net pe tara nu va depasi anul acesta 1.328 de lei.

Volksbank si Alpha Bank, in top 5 in functie de cota de piata

Topul primelor cinci banci din Romania in functie de active s-a modificat semnificativ anul trecut. Doar BCR si BRD si-au pastrat primele doua pozitii in clasament, cu cote de piata de 20, respectiv 15%. Pe locurile 3 si 4 au intrat Volksbank si Raiffeisen care inlocuiesc Banca Transilvania si Bancpost coborate pe pozitiile 7 si 8. Pe pozitia a cincea este Alpha Bank.

Pericol de deflatie in zona euro. Inflatia a trecut pe minus pentru prima data in istorie

Inflatia din zona euro a trecut in iunie pe minus, pentru prima data de la infiintarea monedei unice europene in 1999. Astfel, preturile de consum au inregistrat luna trecuta o scadere anuala de 0,1%.

Banca Centrala Europeana depune toate eforturile pentru a evita deflatia, fenomen care se caracterizeaza printr-un declin major si prelungit al preturilor. Analistii cred insa ca este putin probabil ca BCE sa coboare dobanda de politica monetara sub 1%.

Din martie, BVB a urcat cu 69%

Bursele europene au inchis ieri in scadere, cu circa un procent, dupa declinul titlurilor bancare si ale companiilor petroliere. Tranzactiile au coborat influentate si de scaderea increderii consumatorilor americani in economie. Bursa de la Bucuresti a inchis luna iunie pe plus, a patra luna consecutiva pe verde. De la reluarea cresterii, in martie, piata a urcat cu aproape 70%. Brokerii spun insa ca ritmul de crestere se va tempera deoarece majoritatea investitorilor au intrat in vacanta.

FMI si-a inasprit cerintele fata de statele din Europa de Est

Politica permisiva a FMI privind statele din Europa de Est pe fondul crizei economice a devenit acum mai dura, odata cu stabilizarea situatiei economice. Potrivit unei analize Reuters, Fondul a adoptat o politica individuala pentru fiecare stat. Astfel, institutia ar putea bloca transele pentru Serbia si Letonia. In cazul Ucrainei o decizie ar putea fi luata dupa alegerile prezidentiale din ianuarie anul viitor. FMI a amanat aprobarea unui acord cu Bosnia si i-a reamintit, ieri, Ungariei de angajamentul de a reduce deficitul bugetar de anul viitor. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat ca va revizui probabil in scadere ratingul tarilor est-europene. Fitch evalueaza Romania cu ratingul "BB+", cu perspectiva negativa, pentru credite in valuta, respectiv "BBB-", cu perspectiva negativa, pentru imprumuturi in moneda locala.