Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti, dupa sedinta de Guvern, ca nu s-a discutat despre o eventuala majorare a TVA si a cotei unice, dupa ce presedintele unei firme de consultanta si audit a spus ca Ministerul discuta, la nivel neoficial, cu specialistii in taxe din mediul privat, pe aceasta tema.

"Am avut o discutie astazi cu unul dintre consultantii fiscali, dar in niciun caz pe niciuna dintre temele despre care dumneavoastra vorbiti", a declarat ministrul Pogea la finalul sedintei de Guvern, intrebat daca se pune problema majorarii TVA si a cotei unice.

Presedintele fondator al firmei de consultanta si audit Moore Stephens Riff, Marius Stancescu, declarase marti, la un seminar ca Ministerul Finantelor discuta, neoficial, cu specialistii in taxe din mediul privat majorarea cotei unice de impozitare la 18-19% si a TVA la 22%, de la 1 ianuarie 2010.

Saptamana trecuta, unul dintre consilierii primului ministru, Andreea Vass, a declarat ca daca economia va scadea cu pana la 9% uin trimestrul al doilea, taxele ar putea creste. Emil Boc nu a confirmat insa aceasta varianta.

"Ceea ce ramane sub semnul intrebarii tine de reforma administratiei publice, unde avem de ales intre trei optiuni: ori vom creste taxele pentru a colecta mai multe venituri bugetare, ca sa reusim sa acoperim cheltuielile, ori diminuam numarul de angajati in aparatul public sau diminuam salariile in acest domeniu", declarase consilierul personal al premierului.