Banca Comerciala Romana (BCR) a redus, miercuri, dobanzile la creditele in lei pentru clientii corporate si pe cele la depozite in lei si valuta, se arata intr-un comunicat al institutiei. Masura vine ca urmare a masurilor de politica monetara adoptate de BNR, precum si a evolutiilor de pe pietele monetar-valutare.

"In sfera creditarii, BCR scade dobanzile la imprumuturile in lei pentru clientii corporativi cu pana la 3 puncte procentuale, in functie de tipul de dobanda atasat (dobanda fixa, variabila sau legata de indicele ROBOR), scadenta (termen scurt, mediu si lung) si profilul de risc al clientului", se arata in comunicatul bancii.

Astfel, nivelul curent al dobanzilor la creditele corporate acordate de BCR porneste de la 13% (in functie de valoare ROBOR si de profilul de risc al clientului).

Noile dobanzi vor fi aplicate creditelor nou acordate precum si, in cazul celor cu dobanda variabila, creditelor aflate in sold.

La creditele in valuta nivelul dobanzilor ramane nemodificat.

Totodata, BCR a redus si nivelul dobanzilor la depozite si conturi de economii. Pentru persoane juridice, scaderea este cu pana la 0,5 puncte procentuale la depozitele standard in lei si euro si la contul Ideal BCR, dobanzile ajungand la 11,5% pe an la lei si 3,8% pe an la euro. Pentru contul BCR Ideal Micro, dobanzile scad cu pana la un punct procentual la lei si 0,5 puncte procentuale la euro.

Pentru persoane fizice, la depozitele in lei cu dobanda fixa, scaderea este intre 0,25 puncte procentuale si 1,75 puncte procentuale, in functie de suma economisita, iar la depozitele in euro dobanda va scadea cu cel mult un punct procentual. La contul de economii Maxicont BCR, dobanda va fi redusa cu un procent la lei si cu 0,5-0,75 puncte procentuale la euro, in functie de suma economisita.

Noile rate ale dobanzilor vor fi aplicabile atat depozitelor nou deschise, cat si celor prelungite automat incepand cu 1 iulie.

Intesa Sanpaolo Bank a scazut dobanda la creditele pentru persoane fizice

Intesa Sanpaolo Bank a scazut dobanzile cu pana la 4 puncte procentuale pentru creditele de nevoi personale fara garantii si 2,25 puncte procentuale pentru creditele cu garantie ipotecara.

Astfel, noua dobanda pentru creditele de nevoi personale fara garantii in lei este 17%, fiind fixa pe intreaga perioada de creditare. DAE calculat pentru un credit pe o perioada de 60 luni este 19,52%.

Intesa Sanpaolo Bank ofera credite ipotecare in euro cu o marja a dobanzii de 7,25%, dobanda totala pentru luna iulie fiind de 8,01%. Pentru creditele in lei, marja dobanzii este de 3,50%, ajungandu-se la o dobanda totala de 13,68%. Comisionul de acordare la creditele ipotecare a fost diminuat la 2%.

Marjele de dobanda la credite de nevoi personale cu ipoteca au fost micsorate la 8% la euro, obtinand o dobanda totala aferenta lunii iulie de 8,76%, si la 3,75% la creditele in lei, dobanda totala fiind 13,93%.

In structurile de pret pentru creditele cu ipoteca nu se aplica nici un comision de administrare lunar sau anual, astfel incat DAE estimat pentru creditele ipotecare este 8,54% la euro si 14,91% la lei, iar pentru creditele de nevoi personale 9,42% la euro si 15,29% la lei. (estimare realizata pentru o perioada de 30 ani).

Dobanzile pentru creditele cu ipoteca atat pentru lei, cat si pentru euro se ajusteaza in functie de rata de referinta interbancara Robor, respectiv Euribor la 1 luna.