Salariul minim pe economie ar putea creste incepand din 2010, sau chiar din ultimul trimestru al anului 2009, sustin liderii sindicali, dupa intalnirea de miercuri cu premierul Emil Boc. Presedintele BNS, Dumitru Costin, sustine ca premierul Emil Boc a insistat asupra ideii majorarii salariului minim ca pondere in salariul mediu pe economie.

"Vorbim de un proiect de lege care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010 (legea unica a salarizarii), vorbim despre un alt indicator de referinta - respectiv salariul minim la 1 ianuarie 2010, care este foarte posibil sa fie mai mare intrucat si astazi, in discutia avuta cu prim-ministrul, acesta a insistat asupra tezei conform careia salariul minim va trebui sa creasca in ceea ce priveste ponderea in salariul mediu pe economie, conform angajamentului asumat de Guvern anul trecut impreuna cu patronatele si sindicatele", a afirmat Dumitru Costin, citat de NewsIn.

Liderul sindical s-a aratat convins ca salariul minim va fi majorat in trimestrul al IV-lea din 2009, dupa ce vor fi disponibile datele privind evolutia economiei pe primele noua luni ale anului si vor aparea primele prognoze privind evolutia economiei in 2010.

La randul sau, presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat miercuri, la finalul intalnirii cu primul ministru, ca dupa 20 iulie vor avea loc discutii cu partenerii sociali privind posibilitatea majorarii salariilor in acest an in functie de evaluarile economice ce vor fi facute pe primele sase luni ale lui 2009, potrivit Mediafax.

  • Sindicate: Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea pe legea salarizarii

Bogdan Hossu a mai precizat ca in cadrul intalnirii de la Guvern nu s-a vorbit despre noua grila din proiectul de lege a salarizarii, discutiile pe aceasta tema urmand sa fie continuate la Ministerul Muncii, iar Ministerul Finantelor trebuie sa termine evaluarea financiara pana la sfarsitul acestei saptamani.

Bogdan Hossu a mai afirmat ca singura posibilitate de aplicare cat mai curand a legii salarizarii ramane asumarea raspunderii de catre Guvern, in timp ce Dumitru Costin a anuntat ca sindicatele au insistat ca Executivul sa isi asume raspunderea pe legea unica, la inceputul lunii septembrie, pentru ca proiectul de act normativ sa nu fie modificat in Parlament: "In opinia noastra, daca legea va merge la Parlament, risca sa sufere mutatii spectaculoase si toate echilibrele negociate probabil se vor da peste cap si riscam sa ajungem la tot felul de anomalii".