Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se situau la finele lunii iunie la nivelul de 26,46 miliarde de euro, in scadere cu 386 milioane de euro fata de sfarsitul lunii mai, potrivit datelor bancii centrale. Scaderea rezervelor valutare s-a datorat unor intrari de 1,549 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 1,935 miliarde de euro.

Intrarile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara. In acelasi timp, iesirile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, impactul evolutiei preturilor obligatiunilor pe pietele internationale, impactul cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor internationale ale Romaniei, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,22 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au ajuns la finele lunii iunie la 28,69 miliarde de euro, fata de 29,16 miliarde de euro la data de 31 mai.

Platile scadente in luna iulie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 132,79 milioane de euro.