Opt state din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea intra in incapacitate de achitare a obligatiilor financiare, sustine Royal Bank of Scotland. "Europa de Est a inregistrat, in general, deficite de cont curent adanci, s-au imprumutat in exces din strainatate si in consecinta, sufera de un necesar ridicat de finantare externa relativ la rezervele in valuta", a aratat analistul RBS Timothy Ash, seful diviziei pentru pietele emergente din cadrul bancii, relateaza Bloomberg.

Economiile din regiune s-ar putea confrunta cu o "aterizare foarte dura" din cauza sistemelor rigide ale cursului de schimb, mai noteaza RBS.

Statele din Europa de Est au obtinut, din septembrie pana in prezent, pachete de finantare externa in valoare totala de 90 de miliarde de dolari pentru a face fata crizei mondiale.

Romania de exemplu a convenit cu FMI un program de finantare externa de 20 de miliarde de dolari, sustinut de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

Replica Isarescu: Aceste bucati de hartie uneori reflecta niste interese

"In aceasta dimineata a aparut o stire pe Bloomberg - ca Ungaria, Letonia, Romania conduc gruparea celor 8 tari care ar putea sa inceteze platile dupa ce s-au imbatat cu credite ieftine. Sa ne uitam la cine vorbeste... Aceste bucati de hartie uneori reflecta niste interese.

Aici se vorbeste de tari care au mari deficite externe. Noi ne-am corectat prea rapid. Urmatorul val de exemple negative privind Romania va fi despre faptul ca am corectat prea rapid", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.