Leul se va deprecia cu 1,5% in raport cu euro in urmatoarele trei luni, dar se va aprecia cu 3% in raport cu moneda europeana in urmatoarele 12 luni, potrivit mai multor analisti consultati de Reuters, relateaza Mediafax. Aceiasi analisti considera ca zlotul, forintul si coroana ceha urmeaza sa scada cu 1%, 4%, respectiv 3% in urmatoarele trei luni.

La sase luni, zlotul ar urma sa creasca cu 2%, forintul si coroana sa scada cu 3%, iar in urmatoarele 12 luni moneda poloneza s-ar putea aprecia cu 9%, forintul va reveni la nivelul actual si coroana se va aprecia cu 3%.

Cele patru monede, cele mai importante din Europa Centrala si de Est, au atins niveluri maxime record in raport cu euro anul trecut, dar au fost afectate grav de criza finaciara si recesiunea economica in ultima parte a anului trecut si inceputul lui 2009.

Specialistii apreciaza ca incepand cu luna martie, aversiunea investitorilor fata de riscul reprezentat de monedele din regiune s-a transformat intr-un optimism precaut.

Leul, forintul, zlotul si coroana vor ramane, in continuare, volatile, sensibile la situatia de pe piata mondiala, respectiv la masurile bancilor centrale privind dobanda de politica monetara si deteriorarea balantei bugetare.

Leul s-a depreciat cu 0,33% in raport cu euro in sedinta interbancara locala de joi, urmand tendinta usor descendenta a valutelor din regiune, astfel ca la finalul sesiunii euro era tranzactionat la 4,2050 - 4,2060 lei.