Numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuie sa scada cu circa 200.000 pana in 2011, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unica sa fie sustenabila si pentru ca ponderea cheltuielilor salariale in PIB sa scada la 6,7%, de la peste 8% in 2008, potrivit NewsIn, care citeaza surse guvernamentale.

"Pentru a respecta memorandumul convenit cu FMI, numarul angajatilor de la stat ar trebui sa scada cu 5-6 procente in fiecare an pana in 2011. O alta varianta ar fi ca salariile sa scada, insa nu cred ca va fi nimeni de acord cu cea de-a doua varianta", au precizat reprezentantii guvernului.

"Numarul bugetarilor trebuie redus treptat cu cate 60.000-70.000 de persoane in fiecare an, pentru a ajunge la un raport corect intre cei care lucreaza in privat si cei care sunt angajati la stat", au adaugat sursele citate. In cazul in care nu se vor face disponibilizari in acest an, "va trebui ca in 2010 si 2011 sa se gaseasca solutii pentru a reduce numarul angajatilor din sectorul bugetar cu circa 200.000".

Acestea afirma ca reducerile de personal din sistemul public nu pot fi evitate, chiar daca ar putea fi amanate in cursul acestui an. "De redus, sigur se vor reduce. Trebui sa ne incadram in ce am convenit cu FMI, pentru ca altfel nu ne vor da banii. Trebuie creat un sistem nou de evaluare a angajatilor din sistem, prin introducerea unor examene anuale sau semestriale, astfel incat sa ramana angajati la stat doar cei mai buni", au aratat sursele mentionate.

Reprezentantii guvernamentali sustin ca este loc pentru reduceri de personal in sistemul public, in conditiile in care informatizarea reduce nevoia de personal. Exista, de altfel, o mare rezistenta in randul angajatilor din sectorul public fata de noua tehnologie, au mai precizat acestia. "Ei stiu ca daca romanii si-ar plati toate taxele prin internet isi vor pierde locurile de munca. Exista interese ca investitiile facute in modernizarea retelelor de calculatoare, spre exemplu, sa fie inutile", au aratat sursele guvernamentale.

Memorandumul tehnic din cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI) prevede scaderea ponderii cheltuielilor cu salariile in bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) in 2008 pana la 7,8% din PIB in acest an, 7,2% in 2010 si 6,7% din PIB in 2011.

Documentul mentioneaza ca Guvernul a eliminat deja 137.000 de posturi vacante din sistemul bugetar, "utilizate anterior pentru a acorda salarii mai mari personalului existent", si ca Executivul s-a angajat sa limiteze cheltuielile bugetare prin "eliminarea majorarilor salariale din sectorul public (in total de 5%) planificate pentru 2009 sau prin reducerea echivalenta a numǎrului de salariati" si prin "reducerea numarului de angajati in sectorul public, inclusiv prin inlocuirea unui singur angajat din 7 angajati care parasesc sectorul public".

La sfarsitul lunii aprilie, in Romania existau 4.623.900 de salariati, din care 1.404.600 in sectorul bugetar, potrivit datelor Institutului National de Statistica.