Reprezentantii G8 se vor reuni miercuri la Aquila, in Italia, pentru a relua discutiile legate de criza economica. Subiectele discutiilor vor fi mai mult ca sigur starea economiei mondiale, reglementarea pietelor, schimbarile climatice si comertul, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Declaratia finala, la care deja se lucreaza, va cuprinde un mesaj optimist, in care cele mai puternice 8 economii ale lumii se vor declara de acord asupra semnelor stabilizarii, adaugand probabil ca perspectivele redresarii sunt pozitive.

Mai mult ca sigur ca se vor discuta strategii de iesire din criza, dar comunicatul final va spune ca e prea devreme pentru scenarii post-criza.

In privinta reglementarii pietelor, chiar daca nu se va ajunge la un consens, mesajul public va face trimitere probabil la concluziile reuniunii din septembrie, de la Pittsburgh (SUA).

Diferentele mari de pozitii se vor inregistra, ca de obicei, intre Germania (care pledeaza pentru supra-reglementare) si Marea Britanie (adepta auto-reglementarii). Mai mult ca sigur ca in comunicatul final nu se va face nicio referire la intentia Chinei de a abandona rolul dolarului american ca valuta mondiala de rezerva.

Se va mai vorbi despre relansarea comertului, cu trimiteri la negocierile de la Doha si, probabil, despre masuri posibile de reducere a volatilitatii cursului petrolului.

Nimic nou sub soare.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.