Statele G8 nu ar trebui sa presupuna ca o revenire a economiei mondiale este aproape, arata Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, intr-o scrisoare trimisa premierului italian Silvio Berlusconi, gazda summitului G8, potrivit Reuters. In scrisoare se mai arata ca interventia guvernelor si a bancilor centrale pare sa fi "intrerupt scaderea economiei mondiale", prin stabilizarea pietelor financiare si cresterea cererii.

"Cu toate acestea, 2009 ramane un an periculos. Castigurile recente ar putea fi pierdute usor, iar revenirea cresterii economice in 2010 este departe de a fi o certitudine", arata Robert Zoellick. "Recunosc ca unele tari dezvoltate adopta in prezent politici care presupun ca revenirea economica este la indemana. Pentru tarile in curs de dezvoltare, este insa mult prea devreme sa se gandeasca la astfel de masuri", a mai spus acesta.

Robert Zoellick mai arata ca summitul G8, ce se desfasoara in perioada 8-10 iulie, ar trebui sa se concentreze pe statele in curs de dezvoltare, precizand ca economia acestor state, exceptand China si India, va scadea cu 1,6% in acest an.

"Un declin cu un punct procentual al Produsului Intern Brut al statelor in curs de dezvoltare poate arunca pana la 20 milioane de persoane in saracie extrema", a mai spus acesta.

Pe agenta liderilor G8 se numara, potrivit Reuters, recesiunea economiei mondiale, precum si situatia din Orientul Mijlociu, Iran, Korea de Nord si problema piratilor somalezi.