"Sunt uimit sa aflu pozitia Comisiei Europene, care este impotriva intentiei Romaniei de a creste capitalul CEC, banca aflata in proprietatea statului. Sunt de acord cu evaluarea dv. potrivit careia CEC nu se confunta cu probleme de lichiditate si solvabilitate. Dar propun sa mergem mai departe de judecata ingusta legata de cum ar trebui sa fie si ce ar trebui sa faca bancile, mai ales in circumstante extrem de dificile", se arata intr-o scrisoare transmisa lui Neelie Kroes, Comisar european pentru politici concurentiale, de catre europarlamentarul si fostul ministru de finante Daniel Daianu

UPDATE Bogdan Baltazar: "Poate ar fi bine ca nu toata suma sa mearga la CEC, ci si la Fondul de Garantare pentru IMM si la cel de contragarantare. Deocamdata, CEC-ul nu este mare finantator al IMM-urilor, poate vrea sa devina, dar la ora actuala nu este".

UPDATE 2 Daniel Daianu - explicatii suplimentare: "Bancile cu capital majoritar romanesc au circa 8-9% din piata, din care capitalul de stat este undeva la 4-5%. Cum poate fi o amenintare, cresterea capitalului CEC?"

Iata textul scrisorii transmise de catre Daniel Daianu:

  • Daca bancile solide nu crediteaza economia reala, recesiunea se va agrava si bilanturile acestora se vor deteriora. Ganditi-va numai la valul constant de apeluri care insoteste declaratiile d-lui Trichet, ori de cate ori Banca Centrala Europeana injecteaza sume enorme de lichiditate pentru a resuscita piata de creditare. Acelasi lucru poate fi spus si despre declaratiile oficialilor guvernamentali din Germania sau Franta.
  • Accept faptul ca este o situatie de tip "catch 22", ca imprumuturile nu trebuie facute orbeste si fara finalitate. Dar, cand capitalul este disponibil intr-un scop laudabil, merita sa ne gandim in termeni mai cuprinzatori si sa ajutam economia. In Romania multe banci comerciale mai degraba ar finanta deficitul bugetar decat sa ofere creditare firmelor.
  • Sectorul IMM este pus in pericol din cauza recesiunii si a costului creditelor, care au devenit prohibitive pentru multe companii. Dand o mai mare putere CEC-ului sa-si joace rolul in finantarea IMM-urilor, este, in viziunea mea, o masura de bun simt.
  • De ce sa obtina bancile comerciale finantare de la institutiile internationale (BERD, spre exemplu) cu scopul finantarii IMM-urillor iar CEC-ul sa fie impiedicat sa obtina capital suplimentar pentru a-si extinde activitatea in aceasta directie?
  • Nu este nicio incalcare a liberei concurente, in acest caz. Si prin aceasta nu am in vedere ajutor de stat acordat in aproape intreaga Uniune Europeana, pentru a opri un dezastru financiar.
  • Mai mult capital pentru CEC nu reprezinta o abordare pentru a castiga cota de piata si nu trebuie privita ca o amenintare pentru piata. Este o modalitate de a ajuta mediul de afaceri intr-o perioada extraordinara. Aceasta criza economica profunda necesita mai multa activitate din partea firmelor, nu amanari si blocari in aspectele de natura tehnica, oricat de justificate ar fi.
  • O observatie finala: poate va intrebati de ce Guvernul Romaniei a recurs la aceasta infuzie de capital intr-un moment in care beneficiaza de asistenta financiara de la institutiile financiare internationale si Comisia Europeana. Dar haideti sa punem lucrurile in perspectiva corecta: CEC este in pozitia de a ajuta economia reala, si nu sa finanteze cheltuielile bugetare curente. Sper, stimata doamna Comisar, ca CE isi va reconsidera pozitia si va gasi o solutie pozitiva la solicitarea Romaniei.

Emil Boc: Noi nu dorim sa fie ajutor de stat capitalizarea CEC, pentru ca atunci intra pe deficit

"Vreau sa consultati inca o data si Ministerul Finantelor si Consiliul Concurentei care, inca din februarie-martie, asa cum m-au informat in Guvern, sunt in discutii cu reprezentantii Comisiei Europene si cu factorii autorizati pentru a nu fi catalogat ajutor de stat. Ai nevoie sa informezi oficial CE cand este ajutor de stat. Noi nu dorim sa fie ajutor de stat capitalizarea CEC, pentru ca atunci intra pe deficit", a spus, vineri, Boc, aflat in vizita in judetul Ialomita, citat de NewsIn.

Nota. HotNews.ro a solicitat vineri dimineata, 3 iulie, o serie de informatii legate de acest subiect Ministerului Finantelor Publice, dar institutia nu a transmis niciun raspuns pana la acest moment.

UPDATE Bogdan Baltazar: "Poate ar fi bine ca nu toata suma sa mearga la CEC, ci si la Fondul de Garantare pentru IMM si la cel de contragarantare. Deocamdata, CEC-ul nu este mare finantator al IMM-urilor, poate vrea sa devina, dar la ora actuala nu este".

Bogdan Baltazar, consultant financiar si fost director general al BRD, a declarat pentru HotNews.ro ca infuzia de capital din profitul bancii a fost o masura buna, pe care Guvernul avea dreptul sa o faca fara acordul Comisiei Europene.

"Creditarea IMM-urilor se face, in proportie de 95%, de catre celelalte banci. CEC-ul nu este un mare finantator al sectorului. Poate vrea sa devina, dar la ora actuala nu este", a aratat Baltazar.

Acesta a mai spus ca poate nu toata suma de 900 milioane de lei ar trebui folosita pentru CEC, ci o parte sa mearga la Fondul National de Garantare pentru IMM si la noul fond de contragarantare a creditelor. Baltazar mai crede ca, oricum, este bine sa se astepte decizia Comisiei Europene.

UPDATE 2 Daniel Daianu, explicatii suplimentare pentru HotNews.ro: "Nu am stiut sa negociem"

In opinia lui Daniel Daianu, "ar fi trebuit sa procedam pur si simplu la recapitalizare, date fiind circumstantele. In Romania, bancile prefera sa finanteze achizitia de titluri de stat".

Intrebat de reporterul HotNews.ro de ce este nevoie de o recapitalizare a CEC in acest moment, Daianu a explicat ca este vorba despre marja de actiune care trebuie sa fie asigurata acestei banci. "Nu este vorba despre faptul ca in acest moment nu s-a atins limita de capital. Vorbim de un principiu. Nu trebuie sa asteptam pana isi atinge limita, trebuie sa existe o marja larga, pentru ca banca sa poata actiona catre piata", a spus Daianu.

Acesta a mai subliniat faptul ca bancile straine detin majoritatea covarsitoare a activelor pe piata bancara si ponderea capitalului de stat este de 4-5%. "Cum poate fi o amenintare, cresterea capitalului CEC?"