Consiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene, EcoFin, a cerut Romaniei sa isi reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2011, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Totodata, Ungaria si Lituania trebuie sa isi reduca deficitele sub plafonul maxim stabilit la nivelul blocului comunitar pana in 2011, iar Polonia si Letonia au ca termen anul 2012.

UPDATE: Joaquin Almunia, comisarul pentru economie si afaceri monetare, a declarat ca EcoFin a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa indeplineasca angajamentele politice asumate prin acordul semnat cu CE si FMI.

"Romania va trebui sa indeplineasca ceea ce s-a angajat in acordul negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Recomandarile privind programul de convergenta si cele privind reducerea deficitului se bazeaza pe acordul agreat cu CE si FMI. Suportul financiar va fi acordat numai odata cu indeplinirea angajamentelor asumate de Romania", a spus Almunia.

El a adaugat ca bancile private vor acorda sprijin financiar asa cum s-au angajat, numai daca obiectivele si termenele asumate de autoritatile romane vor fi indeplinite.

Decizia EcoFin a fost luata in cadrul procedurii europene de deficit excesiv, care poate duce la amenzi pentru statele din zona euro care nu reusesc sa reduca deficitul sub plafonul cerut de Bruxelles sau la inghetarea fondurilor europene pentru statele membre UE care nu folosesc moneda unica.

Comisia Europeana se asteapta ca 21 dintre cele 27 de state membre UE sa depaseasca nivelul maxim admis al deficitului bugetar in acest an.

CE a recomandat autoritatilor romane sa puna in aplicare masurile fiscale prevazute in bugetul pe acest an, in special pe cele cu privire la salariile din sectorul public si reforma sistemului de pensii. Astfel, CE recomanda o ajustarea a deficitului cu cel putin 1,5% din PIB incepand cu anul 2010.

De asemenea, Comisia invita autoritatile sa identifice masurile care sa contribuie la consolidarea bugetara si dupa anul 2009, consolidare ce trebuie sa se axeze pe reducerea cheltuielilor curente, in special cele cu salariile. Totodata, guvernul trebuie sa caute metode care sa duca la accelerarea reducerii deficitului si sa adopte masurile care sunt necesare pentru scaderea deficitului pana in 2011.

In anul 2008, Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB. Potrivit CE, acesta s-a datorat derapajelor din sectorul cheltuielilor, ca urmare a cresterii salariilor din sectorul public si a beneficiilor sociale, a estimarilor mult prea optimiste privind veniturile bugetare si, intr-o masura mai mica, a scaderii bruste a veniturilor din ultimul trimestru al anului trecut. Cresterea deficitelor fiscale s-a datorat si lipsei eforturilor de consolidare fiscala atunci cand conditiile economice au fost favorabile.

Incepand din 2009, politica bugetara a Romaniei vizeaza corectarea dezechilibrelor interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie. Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009, ca raspuns la asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii.

Conform programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile CE estimeaza atingerea unui deficit de 5,6% din PIB in 2010, pe fondul incetinirii economice semnificative.

In programul de convergenta inaintat de Guvernul roman, se mai arata ca deficitul bugetar va cobora la 4,1% din PIB in 2010 si la sub 3% in 2011.

Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014.