Banca Nationala a Romaniei a reactionat tarziu la criza actuala, iar masurile de politica monetara adoptate recent nu vor duce la o scadere a dobanzilor pe piata, in conditiile in care nici stabilitatea cursului nu va dura prea mult, a declarat miercuri directorul general ING Bank Romania, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.

"Nu cred ca politica monetara e numai atributul BNR si nu cred ca banca centrala se lupta cu criza, ci adopta masuri pentru situatii normale. BNR a reactionat si tarziu, si nu cred ca ceea ce a facut de curand va duce la scaderea dobanzilor pe piata", a spus Negritoiu, prezent la o reuniune a Partidului Social Democrat (PSD).

In opinia sa, este clar ca politica monetara urmareste mentinerea inflatiei sub control, desi nu acest indicator conteaza in perioada de criza.

Misu Negritoiu crede, in schimb, ca reducerea sau chiar eliminarea rezervelor minime obligatorii (RMO) ar duce la o cantitate maxima de bani pe piata.

"Nu cred ca dobanda se va reduce prea mult in urmatoarea perioada si nici ca stabilitatea cursului va dura prea mult", a spus directorul ING.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, la finele lunii iunie, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Seful ING Bank Romania recomanda, ca masuri anticriza, sustinerea investitiilor si crearea de locuri de munca, reducerea substantiala a cheltuielilor administrative si stimularea vanzarilor si a consumului.

El a explicat faptul ca, in prezent, bugetul de stat nu dispune de bani, in contextul in care "banii au fost cheltuiti inainte de criza".

"Nu cred ca este prea mult spatiu pentru reducerea de taxe si impozite", a mai spus seful ING Bank Romania.