Economia Uniunii Europene s-a comprimat in primul trimestru al acestui an cu 2,4% fata de trimestrul anterior, iar Produsul Intern Brut al zonei euro a scazut cu 2,5%, potrivit datelor revizuite ale Eurostat. In Romania, economia s-a contractat cu 4,6% in perioada mentionata, scaderea PIB plasand tara noastra pe pozitia a sasea intre statele membre UE.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, economia Romaniei a scazut cu 5,7%. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat la inceputul lunii iunie ca Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, dupa ce a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.

In primul trimestru al acestui an, toate statele membre ale UE au inregistrat scaderi ale Produsului Intern Brut (PIB), exceptand Polonia (+0,4%) si Cipru (0,0%). Cele mai mari scaderi ale PIB au avut loc in Slovacia (-11,4%), Letonia (-11,2%) si Lituania (-10,5%).

In primele trei luni ale acestui an, consumul gospodariilor s-a redus cu 0,6% in UE si cu 0,5% in zona euro, iar investitiile s-au diminuat cu 4,5% in UE si cu 4,1% in zona euro.

In aceeasi perioada, exporturile au scazut cu 8,3% in UE si cu 8,8% in zona euro, in vreme ce importurile s-au redus cu 7,8%, respectiv 7,6%.