Guvernul Elvetiei a anuntat miercuri ca va lua "toate masurile necesare", inclusiv sechestrarea datelor, pentru a impiedica banca UBS sa furnizeze fiscului american informatii legate de clientii sai, violand astfel legea elvetiana care protejeaza secretul bancar, relateaza AFP.

"Guvernul Elvetiei va face uz de autoritatea legala de care dispune pentru a se asigura ca banca nu poate face obiectul unor presiuni pentru transmiterea de informatii ilegale", au precizat autoritatile elvetiene, intr-un memoriu adresat tribunalului din districtul Miami.

"Daca va fi nevoie, guvernul va emite un ordin pentru a prelua controlul asupra datelor UBS care fac obiectul acestei cereri si pentru a interzice UBS in mod expres sa respecte solicitarea" autoritatilor americane, potrivit memoriului publicat pe site-ul Departamentului federal al Justitiei.

Autoritatile americane incearca sa forteze banca elvetiana sa furnizeze informatii privind 52.000 de contribuabili americani care si-au deschis conturi la UBS pentru a evita plata taxelor. In joc este o suma de 15 miliarde de dolari.

Banca a sustinut ca nu poate indeplini aceasta cerere deoarece ar insemna sa incalce legea elvetiana care garanteaza secretul bancar.

In memoriul adresat tribunalului, guvernul de la Berna a sustinut punctul de vedere al bancii si a subliniat ca este pregatit sa intervina.

"Speram ca nu va fi nevoie ca guvernul elvetian sa recurga la aceasta masura extraordinara de a emite un ordin de sechestrare a datelor, dar trebuie sa ne asteptam la o astfel de masura daca Serviciul fiscal american (IRS) continua sa preseze UBS sa incalce o lege elvetiana", avertizeaza memoriul citat.