Rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,86% in iunie, in scadere fata de nivelul de 5,95% inregistrat in luna mai. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), preturile la marfurile nealimentare si servicii au crescut usor, in vreme ce alimentele s-au ieftinit.

In luna iunie, preturile de consum au crescut cu 0,20% fata de luna anterioara, datorita cresterii preturilor marfurilor nealimentare si a tarifelor serviciilor cu 0,4%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,2%.

Majorarea preturilor marfurilor nealimentare a fost cauzata de scumpirea combustibililor cu 2,14%, a autoturismelor si a pieselor de schimb cu 0,31% si a articolelor de igiena si cosmeticelor cu 0,30%.

Avansul tarifelor la servicii s-a datorat scumpirii transportului aerian cu 1,60% si a abonamentelor la telefon cu 1,08%, in vreme ce chiriile si tarifele la cazarea in hoteluri au scazut usor.

In cazul produselor alimentare, cele mai importante scaderi ale preturilor s-au inregistrat la (-4,27%), ulei comestibil (-3,94%) si fasole boabe si alte leguminoase (-2,08%). In acelasi timp, cartofii s-au scumpit cu 6,11%, iar fructele proaspete cu 4,40%.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

La finele anului trecut rata anuala scazuse la 6,3%, dupa ce a atins varful ultimilor trei ani, de 9,04%, in luna iulie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual, insa prognozeaza ca inflatia se va situa la 4,5% la finalul anului.