Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni. titluri de stat cu maturitate la trei luni de 2,753 miliarde de lei, cu 38% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,78%, in scadere fata de cel acceptat la licitatia anterioara, potrivit NewsIn care citeaza date ale bancii centrale. Randamentul maxim acceptat a fost de 11% pe an.

Ministerul Finantelor a anuntat initial ca intentioneaza sa vanda titluri de stat in valoare de doua miliarde de lei.

Bancile au depus cereri de cumparare de 3,787 miliarde de lei.

La sedinta similara din 11 mai, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 3 luni, de 1,749 miliarde de lei, la un randament mediu anual de 11,23%.

Finantele si-au propus sa atraga in luna iulie 7,5 miliarde de lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB) (24,3 miliarde de lei) pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.