In luna iunie, desi nu s-au inregistrat modificari spectaculoase ale dobanzilor valoarea Index-ului DAE FinZoom EUR a cunoscut totusi o scadere de 1.40 pp fata de valoarea inregistrata in luna precedenta, potrivit FinZoom. Aceasta micsorare este datorata partial (0.15 pp) si actualizarii cotelor de piata ale institutiilor financiare analizate (in aceasta luna BNR a dat publicitatii cotele de piata aferente sfarsitului anului 2008).

Totodata scaderea confirma semnalele slabe de revenire a pietei creditelor in moneda europeana si continua seria scaderilor inceputa in urma cu 2 luni.

Diminuarea cu celelalte 1.25 pp a fost datorata in principal, ca si in luna mai, ajustarilor dobanzilor in functie de indicele de referinta (EURIBOR). Actualizarea dobanzilor in functie de EURIBOR a dus la miscsorarea dobanzilor anuale efective pentru un numar de 8 banci din totalul celor analizate in cuprinsul Index-ului cu valori cuprinse intre 0.12 si chiar 6.93 pp. La polul opus au existat 3 banci ale caror dobanzi anuale efective pentru creditele de 50.000 EUR contractate pe o perioada de 25 de ani au crescut, insa cresterile au fost situate intre 0.24 si 0.32 pp.

Valoarea pentru luna iunie a Index-ului DAE FinZoom EUR, de 9.37% se apropie de valorile inregistrate pana in luna octombire a anului trecut, luna recunoscuta ca fiind cea a declansarii actualei crize economice cand Index-ul FinZoom inregistra valori de pana la 9.24%.

Citeste mai mult si comenteaza pe site-ul FinZoom.