O parere tot mai vehiculata in ultimii ani este aceea ca, intr-un viitor destul de apropiat, tarile asiatice precum China si India vor trece in fruntea clasamentului economic si politic mondial. Intr-un articol din 'Foreign Policy', semnat de Minxin Pei, cateva dintre previziunile legate de iminenta suprematie a Asiei sunt puse la indoiala si demontate, scrie Catalin Sturza, pe blogul lui.

Pei prezinta, intai, cateva cifre: "Regiunea realizeaza cam 30 la suta din productia economica globala, insa, datorita populatiei sale extrem de numeroase, PIB-ul pe cap de locuitor e de doar 5,800 dolari, comparativ cu 48.000 in Statele Unite".

Tarile asiatice isi imbunatatesc, intr-un ritm furibund, armatele, insa cheltuielile lor militare luate laolalta din 2008 au reprezentat in continuare doar o treime din cele ale Statelor Unite, noteaza Pei. Chiar si la ratele de crestere fantastice din prezent, asiaticului mediu i-ar trebui 77 de ani pentru a egala veniturile americanului mediu. Chinezii au nevoie de 47 de ani. Pentru indieni, cifra e de 123 de ani.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Blog de jurnalist cultural.