Economia Romaniei va scadea cu 5,2% in acest an, se arata intr-un raport al UniCredit, banca revizuind prognoza anterioara de -4%, ca urmare a datelor economice sub asteptari din primul trimestru al anului. Totodata, UniCredit estimeaza o scadere a PIB cu 0,5% in 2010, din cauza flexibilitatii limitate a masurilor de politica fiscala si monetara.

De asemenea, analistii institutiei arata ca, in ciuda acordului cu FMI, alegerile prezidentiale din noiembrie si politicile fiscale asociate reprezinta un risc pe termen scurt si, in consecinta, estimeaza pentru finele acestui an un curs de 4,5 lei pentru un euro.

"Presiunile asupra cursului de schimb sunt de asteptat sa apara ca urmare a slabirii fundamentelor economice si a performantelor slabe ale politicii fiscale", se mai arata in raportul UniCredit.

Analistii UniCredit isi mentin prognoza cu privire la rata inflatiei la finalul anului, de 5,4%. Acestia precizeaza ca procesul dezinflationist s-a reluat in ultima perioada, insa cred ca este putin probabil ca inflatia sa intre in intervalul tintit de BNR, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual. "Riscurile inflationiste vor proveni din deprecierea leului, cresterea preturilor la alimente ca urmare a unei recolte mai slabe si a scumpirii usoare a petrolului", conform raportului.

UniCredit avertizeaza ca, desi acordul cu FMI si Uniunea Europeana reprezinta un factor de stabilitate, depasirea tintelor fiscale asumate va fi drastic penalizata de agentiile de rating si de investitori.