Dupa ce li s-a pus in mod peiorativ eticheta de "capsunari", romanii care muncesc in strainatate au devenit cei mai mari investitori in economia romaneasca iar noi, cei care am ramas in Romania, am ajuns sa depindem mai mult decat oricand de sumele trimise de catre acestia "acasa".

In ciuda crizei mondiale, in ciuda prabusirii sectorului de constructii din Spania sau a situatiei dificile in care se afla economia Italiei, sumele de bani trimise de catre cei care lucreaza dincolo se mentin, in mod cu totul surprinzator, la un nivel extrem de bun.

In primele 5 luni ale acestui an, transferurile au ajuns la 2.9 miliarde euro, cu doar 13% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand suma a fost de 3.35 miliarde. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea evolutia investitiilor straine si a transferurilor de bani din strainatate.

Investitii
Investitii
Foto: Khris.ro


In ceea ce priveste investitiile straine, acestea au fost de aproape 2.5 miliarde de euro, in scadere cu 41% fata de primele 5 luni ale anului trecut. Procentul cu care investitiile au scazut pare mare, insa trebuie sa tinem seama de faptul ca in 2009, spre deosebire de 2008, nu am avut nici o privatizare mare, am vorbit mai multe despre asta aici.

Deficitul de cont curent, a carui crestere ne-a scos peri albi anul trecut, a fost acoperit in proportie de 140% de investiti straine, in acest an Romania nemaiavand nici un fel de probleme din acest punct de vedere.

Intrarea unor sume semnificative de bani in tara - sume care, orice s-ar spune, sunt la un nivel mai bun decat ne-am asteptat, cel putin in primele 5 luni - vor sustine leul, care va fi supus la presiuni extrem de mari in lunile urmatoare.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro