Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, miercuri, titluri de stat cu maturitate la o luna de 995,29 milioane de lei (236,2 milioane de euro), sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,21%, potrivit NewsIn care citeaza date ale BNR. Randamentul maxim acceptat a fost de 10,50% pe an.

Ministerul Finantelor a anuntat initial ca intentioneaza sa vanda titluri de stat in valoare de doua miliarde de lei.

Bancile au depus cereri de cumparare de 3,011 miliarde de lei (714,6 milioane de euro).

La sedinta similara din 9 iunie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la o luna, de 1,26 miliarde de lei (299,22 milioane de euro), la un randament mediu anual de 10,21%.

Finantele si-au propus sa atraga in luna iulie 7,5 miliarde de lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.