Numarul contrafacerilor de bancnote a fost redus in 2008 – 2,87 bancnote contrafacute la un milion de bancnote in circulatie, se arata in Raportul anual al BNR. E drept, aceasta cifra creste progresiv catre finalul anului si probabil va continua sa creasca si in 2009, date fiind conditiile actuale.

Ceea ce mi s`a parut usor haios este ca a fost descoperita o singura cupiura de 1 leu, falsificata. Cine sa investeasca in aparatura de scanare si de falsificare de moneda, ca sa falsifice un leu? Ce ROI poti sa ai la o asemenea afacere? Ce a fost in capul falsificatorului? A falsificat bancnota, dupa care s`a plictisit sa o falsifice si pe a doua? L`a apucat diareea si nu a mai putut contraface altele? L`a prins nevasta`sa si l`a batut? Nu mai vazuse nicio alta bancnota in viata lui, decat pe cea de 1 leu? Intrebari la care n`o sa aflam poate niciodata raspunsul…

Iata insa ceea ce am mai retinut din Raport.

Astfel, numarul contrafacerilor de moneda nationala depistate s-a ridicat la 2.104, in crestere cu 16,8 la suta comparativ cu anul 2007, iar repartizarea pe trimestre a fost urmatoarea:

1 leu ……….1

5 lei ………..5

10 lei………. 5

50 lei ……..120

100 lei …….1.878

200 lei ………25

500 lei………. 70

Bancnota cu cel mai mare numar de contrafaceri inregistrate a fost cea de 100 lei, cu un numar de 1.878 bucati, dintre care 72 pe un material plastic ce a incercat sa imite suportul de polimer. Pe locul al doilea se situeaza, la mare distanta, bancnota de 50 lei, cu un numar de 120 de contrafaceri, dintre care 27 pe material plastic.

In marea lor majoritate, contrafacerile pe hartie sau pe material plastic au fost slab realizate tehnic, prin fotocopiere sau scanare, fara a fi reproduse elementele de siguranta continute de bancnotele aflate in circulatie, fiind astfel usor de identificat de catre utilizatori. Singurul element de siguranta reprodus a fost fereastra transparenta, care insa nu prezenta in totalitate caracteristicile ferestrei apartinand unei bancnote autentice.

In anul 2008 numarul de contrafaceri ale bancnotelor euro descoperite pe teritoriul Romaniei a fost de 2.701 bucati, cu 8,5 la suta mai mult decat in 2007. Cu toate ca numarul contrafacerilor a crescut usor fata de anul precedent, atat in cazul monedei nationale, cat si in cazul monedei euro, datorita evolutiei inerente a mijloacelor de reproducere disponibile comercial, increderea publicului in cele doua monede a continuat sa se situeze la un nivel ridicat, elementele de siguranta specifice acestora asigurand identificarea cu usurinta a contrafacerilor.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.