Prima Casa: Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70%

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2009, 17:57 Economie | Finanţe & Bănci


Blocuri din Bucuresti
Foto: Rompres
Din informatiile primite pana in prezent de la banci, despre conditiile de accesare a programului Prima Casa, se observa ca unele venituri minime acceptate sunt foarte mici, spre exemplu 450 lei (Intesa Sanpaolo Bank), 300 euro (Piraeus Bank). Clientii, asa cum au anuntat autoritatile, ar trebui sa fie "cei care pana acum nu au putut sa-si cumpere o locuinta". Pana aici totul e clar. Pentru acelasi program, bancile au anuntat ca accepta grade de indatorare de peste 60%. Uitandu-ne la categoria de clienti si la veniturile acestora, intrebarea care se ridica este: cum va evolua riscul de neplata a ratelor? Indatorarea clientilor nu este cumva prea mare, daca ne gandim ca garantiile sunt platite din bani publici?

Sorin Mititelu, director retail BCR a comentat pentru HotNews.ro: "Programul se adreseaza celor cu venituri medii. Nu uitati ca BNR are posibilitatea de a interveni, daca considera necesar, daca exista vreo temere". Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a comentat intrebarea printr-o singura metafora: "Diavolul sta in detalii".

Intentia anuntata de Guvern, ca Prima Casa este in primul rand un program social, a fost sustinuta prin ofertele facute de catre banci: venituri minime solicitate mici, grad de indatorare mare. Totusi, brokerii de credite considera ca programul nu a fost bine explicat pentru cetateni. Anca Bidian, directorul societatii de brokeraj Kiwi Finance, a declarat ca "oamenii au inteles ca trebuie sa se incrie undeva pe o lista, sa stea la coada pentru ceva". Potrivit acesteia, Kiwi Finance a primit solicitari inclusiv de la pensionari, someri sau persoane care au abandonat plata ratelor pentru alte credite.

Desigur, acestia nu sunt eligibili. Cei care sunt eligibili, pentru care firma de brokeraj a intocmit dosare, sunt tineri cu varsta intre 27-35 de ani, si casatoriti si necasatoriti, cu venituri, in medie, de peste 2.500 de lei. Sunt posibile credite pe venituri minime de 450 lei, de 300 de euro? Anca Bidian este de parere ca nu.

"Nu vor exista clienti cu venituri de 300 de euro. Sunt numai niste praguri impuse de banci pentru a face o prima <<sita>> in piata", a spus directorul Kiwi Finance. Adica, tocmai pentru a nu fi asaltate de genul de clienti prezentati mai sus.
Din cele peste 200 de solicitari primite de Kiwi Finance, numai vreo zece dosare au fost definitivate si trimise bancilor, pana in prezent. Alte cateva sunt in lucru.

La banci, numarul de solicitari este, la fel, de ordinul sutelor. Asa cum au declarat toti cei intrebati, este prea devreme pentru a trage o concluzie legata de derularea programului si tipologia clientilor.

Unde duce un grad prea mare de indatorare

Asa cum arata ofertele bancare transmise HotNews.ro pana in prezent, intrebarea ramane: Nu se indatoreaza excesiv clientii privati, pe bani publici?
 • Un grad mare de indatorare inseamna un procent mai mare din venituri alocat ratei la banca. Un grad de indatorare de 60% inseamna ca 60% din veniturile lunare ale persoanei sau ale familiei, adica peste jumatate, merg la banca.
 • Daca unul din membrii familiei isi pierde jobul sau venitul sau scade, lucruri destul de posibile in aceasta perioada, atunci clientul va avea evident probleme cu plata ratelor la banca.
 • Acelasi lucru se poate intampla daca cresc EURIBOR sau ROBOR (in functie de care sunt stabilite dobanzile la credite) precum si daca leul se devalorizeaza - in cazul creditelor in euro.
 • Conform normelor de aplicare ale Programului Prima Casa, dupa 3 luni de neplata a ratelor, imobilul trece in proprietatea Ministerului de Finante si garantia de pana la 60.000 de euro trebuie platita bancii de catre Fondul de Garantare.
 • Fondul de Garantare plateste garantia din bani publici.

HotNews.ro a solicitat un raspuns pe acest subiect Ministerului Finantelor Publice si BNR. Vom reveni de indata ce raspunsurile sosesc la redactie.

Detalii despre ofertele bancilor

Pana acum, aproximativ 10 banci au semnat cu Fondul National de Garantare conventiile pentru credite prin programul Prima Casa. Deocamdata, numai cateva au raspuns solicitarii HotNews.ro si au transmis informatii detaliate.

Explicatia generala furnizata de banci este aceea ca gradul de indatorare variaza de la client la client, in functie de mai multe criterii pe care le analizeaza banca.

BRD
 • Prima banca implicata oficial in programul Prima Casa. La ora actuală există  peste 1.000  de dosare în curs de constituire şi aproximativ 750 dosare aprobate sau în curs de aprobare.
 • Plafonul de creditare: 171 milioane de euro.
 • Creditele se acorda numai in euro, dobanda fiind EURIBOR la 3 luni +2,5% (pe 20 de ani) si EURIBOR la 3 luni +2,75% (pe 30 de ani)
 • Gradul de indatorare poate merge pana la maximum 67%.
 • Venitul minim pe care banca il solicita, pentru acest program, este de 400 euro sau echivalent in lei.
 • "Programul “Prima Casă se bucură de multă atenţie din partea clienţilor noştri. Acest lucru se reflectă  prin cele cateva mii de solicitări de informaţii pe care le primim atât în agenţii, cât şi prin intermediul centrului nostru de relaţii cu clienţii. Pana ieri, pagina de internet a bancii dedicata acestui program a inregistrat peste 50.000 de accesari", au declarat reprezentantii BRD pentru HotNews.ro.

Banca Transilvania
 • Pana in momentul de fata, Banca Transilvania a primit peste 200 de solicitari, dosarele fiind in diferite faze de analiza si aprobare. Banca Transilvania a acordat deja credite in cadrul acestui program, iar estimarea este ca, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, vor fi 50 de credite aprobate. Valoarea creditului solicitat variaza de la 15.000 euro, pana la 57.000 de euro – aceasta valoare depinde in special de localitatea unde se afla locuinta si de piata imobiliara din localitatea respectiva, au declarat reprezantantii bancii pentru HotNews.ro.
 • DAE: euro - la 57.000 euro pe 30 de ani este de 5,62%; lei - echivalentul a 57.000 euro, este de 13,83%.
 • Pentru a accesa un credit de 57.000 de euro, solicitantul trebuie sa dispuna de un venit lunar minim 3.150 lei.
 • Banca Transilvania nu impune un nivel minim al veniturilor necesare pentru accesarea unui credit.
 • Gradul maxim de indatorare este de 60%, atat pentru creditele in euro, cat si cele in lei. Acesta este nivelul maxim si la creditele ipotecare acordate in afara programului Prima Casa de catre Banca Transilvania. Gradul maxim de indatorare depinde de mai multi factori, precum comportamentul de plata, respectiv venitul lunar al clientului. Astfel pe baza venitului si gradului maxim de indatorare se stabileste creditul maxim pe care un client il poate accesa.
 • potrivit Conso.ro, primul credit acordat de Banca prin programul Prima Casa are valoarea de 15.500 euro, pe o perioada de 10 ani.
 • Clientul este din Cluj-Napoca si are 25 ani. El plateste o rata de 165 euro pe luna, dobanda perceputa de banca fiind de 5,09% (Euribor + 4 puncte procentuale). Destinatia creditului a fost cumpararea unei garsoniere in valoare de 35.500 euro, avansul clientului fiind de 20.000 euro. Conform oficialilor bancii, cei care s-au interesat de oferta de creditare Prima Casa au in vedere contractarea unui imprumut pe termen lung, pe perioade cuprinse intre 20 si 30 ani. Majoritatea doresc sa contracteze credite cu valoare cuprinsa intre 25.000 si 57.000 euro.

ATE Bank
 • Primul dosar de credit “Prima Casa” aprobat de catre autoritatile competente ATE Bank Romania si transmis catre FNGCIMM spre aprobare. De asemenea, avem 1 dosar de credit “Prima Casa” complet, depus pentru analiza/aprobare si alte cateva in stadiul de completare dosar.
 • Rata lunara pentru un credit de 57.000 EUR este de 309 EUR sau 2.660 RON, descrescatoare, urmand ca la finalul celor 30 de ani sa achite in total 108.054 EUR / 950.242 RON, luand in considerare valoarea prezenta a EURIBOR 3M (1.108%), respectiv ROBOR 3M (10.30%). DAE pentru EUR este 5.02% iar pentru RON 13.45%.
 • Pentru un credit de 57.000 EUR acordat pentru o perioada de 360 de luni (30 de ani) venitul net minim necesar este intre 2.910 RON si 3.310 RON, in functie de clasa de scoring in care se va incadra potentialul client, luand in considerare un singur solicitant la credit care nu mai beneficiaza de alte facilitati de creditare acordate de banca noastra sau alte banci in momentul analizarii dosarului.
 • Sumele solicitate de clienti sunt cuprinse in general intre 40.000 EUR si 57.000 EUR si se incadreaza cu veniturile fara a fi la limita. Clientii neeligibili au de obicei probleme legate de inregistrarile negative in bazele de date si cu neincadrarea in gradul de indatorare datorita celorlalte facilitati de creditare contractate.
 • Gradul de indatorare este de maxim 65%, in functie de perioada de contractare, de venit, de valuta creditului, de clasa de scoring - atat pentru creditele ipotecare "normale" cat si pentru cele acordate prin programul "Prima Casa".

Intesa Sanpaolo Bank
 • A semnat conventia cu FNGCIMM si este în faza finală de definitivare a reglementarilor interne pentru noul produs de creditare care va fi în scurt timp disponibil la nivelul întregii reţele teritoriale. 
 • Oferta este destinată persoanelor fizice cu varsta între 18 şi 70 ani, atât în lei, cât şi în euro; perioadă maximă de acordare 30 de ani. 
 • Rata dobânzii: euro - Euribor la 3 luni + 3,97% şi comisioanele aferente gestiunii. DAE estimată - 5,62%; lei - Robor la 3 luni + 2,47% şi comisioanele de analiză şi gestiune. DAE - 14.01%. 
 • Venit minim de 450 de lei sau echivalent in valuta. Cu acest venit se poate accesa un credit minim de 5.000 de euro, la un grad mediu de indatorare de circa 50%, au explicat reprezentantii bancii pentru HotNews.ro.
 • Gradul de îndatorare poate ajunge până la 62%; plafonul maxim de finanţare al băncii - până la 95% din valoarea imobilului.
 • Venituri acceptate: venituri suplimentare salariilor, îndemnizaţie de creştere copil, venituri realizate în străinătate, chirii, drepturi de autor, venituri obţinute pe vase de croazieră etc.

Piraeus Bank
 • A semnat conventia cu FNGCIMM, va acorda credite incepand de saptamana viitoare.
 • DAE (tinand cont de comisionul FNGCIMM de 0.37%/an): 5.45%.
 • Gradul de indatorare - de la 49,85% pana la maximum 70%. Gradul de indatorare depinde de datele fiecarui client. Venit minim solicitat: 500 euro
 • Calcul pentru un credit de 57.000 EUR / 360 luni: Dobanda - EURIBOR la 3 luni +4% (astazi: 4.969%). Rata lunara de plata: 305 EUR. Venit minim solicitat: 500 euro

CEC Bank (sursa: Conso.ro)
 • CEC Bank a semnat acordul cu FNGCIMM in vederea acordarii de credite prin programul Prima Casa. Plafonul maxim agreat ajunge la 400 milioane lei.
 • Banca va acorda numai credite in lei cu o dobanda exprimata in functie de Robor + o marja de 1,9%, cea mai redusa dintre ofertele bancilor.
 • Oferta nu mai implica alte comisioane de acordare sau gestiune. De asemenea, conform prevederilor programului, nu se va percepe comision de rambursare anticipata.
 • Solicitantii trebuie sa aiba minim 18 ani si maxim 80 ani la finalizarea imprumutului. Gradul maxim de indatorare ajunge pana la 70% in functie de analiza scoring.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15857 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  vai....... (Joi, 16 iulie 2009, 18:04)

  lupone [anonim]

  cel care da taxe la stat se simte furat ...e ultima prosteala pe fata pe banii statului( ai nostri)..in care noi toti vom pierde ptr profitul a cativa imobiliari destepti.rusine celor care au adoptat acest caritas imobiliar...cel care are 100 euro ce poate sa plateasca???
  • 0 (0 voturi)    
   a (Sâmbătă, 25 iulie 2009, 14:30)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui lupone

   tu stii cum este sa nu ai casa si sa muncesti pt 150 e pe luna?cu ce te simti tu furat?Este mai bine sa platim din bani publici retrocedari?atunci ceausescu stia ce face dar astia nu.Toti propietarii de azi au cumparat pe bani putini casele pe care mai tirziu le-au vindut la suprapret.De ce trebuie sa sufere generatia noastra pt. binele lor?Vreau sa am si eu casa caci muncesc de 12 ani si nu pot sa-mi cumpar pt. ca am salariul prea mic.
 • +7 (11 voturi)    
  VERY DANGEROUS (Joi, 16 iulie 2009, 18:18)

  Peter [anonim]

  Ok, let's have a look at the "gradul de indatorare". Some banks in Romania offer this up to 70%. (which is totally ridiculous!)

  Let's assume the following:
  eligable income: 437 EURO
  grad de indatorare: 70% x 437 EURO = 306 EURO
  (ok the income should decreased with the minimum amount per family member)

  monthly installment: 57.000 EURO x 30 years on a (on average) 5% interest rate = 306 EURO per month!

  Since the EURIBOR is at an historic low , the interest will most likely increase in the coming 6-18 months . Let's assume the EURIBOR 6 months rate will be at 4% + 4% bank margin (as is the maximum) = 8% final interest rate

  With this 8% final interest rate the installment WILL HAVE INCREASED to 418 EURO per month.

  Let's assume the client's income has NOT increased , then 418 EURO will represent 95% GRADUL DE INDATORARE.

  This First House project is very dangerous for people will lend at a 70% gradul de indatorare as they are most likely to be exposed to HIGHER interest rates in the future, due to an upgoing trend of the EURIBOR (which WILL take place)

  Why is nobody (at Hotnews) seeing this ???
  • +9 (11 voturi)    
   Gradul de indatorare (Joi, 16 iulie 2009, 19:07)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Peter

   I'm with you on this point. Gradul de indatorare = DTI (debt-to-income ratio).

   They (Hotnews) see (and we, the readers, understand) and that's the reason they publish such articles.

   It seems our Government wishes for our very own and local sub-prime crisis (in few months or years). Also this initiative is not helping to much real economy because very few new (or even under construction) houses have such a low price (60 K Euro). It's helping (maybe) some young people get a house they will not be able to afford paying in the future and some owners of old flats to sell them.

   The PM and his stuff did not manage to see that in the past local housing market was based on business speculation and that it's failure (price and transaction number reduction) was caused by natural and normal causes (prices had nothing to do with average income of common Romanian citizen). Therefore The Government entered into a trap by saying they are fighting crisis. They said they cannot change economy structure over night and they need to support fields which were generating GDP in the past. Where is the trick? Population income has not increased over the night and people still can't afford new flats or houses. Moreover we have increasing unemployment.

   What will happen? Real economy will not benefit too much from this initiative. Banks will be protected because The State (in order to avoid sub-prime crisis) will pay them out of the guarantee fund the value of the house while the house will become public property. Buyers will not loose too much due to low advance payments (5%). However I can't wonder what will The State do with so many houses. Some will say those will be rented but, as one with very liberal visions, I'm totally against such involvement in Romanian economy.
  • -7 (13 voturi)    
   tu nu esti roman (Joi, 16 iulie 2009, 19:08)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui Peter

   ok inteleg ce spui sunt in londra, dar totusi crezi ca esti mai inteligent scriind in engleza?
   • +9 (9 voturi)    
    Pai daca nu-i roman (Vineri, 17 iulie 2009, 1:28)

    un roman [utilizator] i-a raspuns lui razvan

    ce-ai vrea sa scrie in chineza?!

    Poate el nu-i mai inteligent scriind in engleza dar tu clar esti dus daca pui astfel de intrebari stupide.
    • 0 (0 voturi)    
     E roman (Vineri, 26 februarie 2010, 1:39)

     ana [anonim] i-a raspuns lui un roman

     E roman, daca nu era roman atunci nu intelegea sa citeasca romaneste. Daca intelege sa citeasca in romaneste de ce nu scrie si in romaneste?!
   • +1 (1 vot)    
    blonda (Vineri, 17 iulie 2009, 11:00)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui razvan

    El se adresa lui Peter, care a scris in engleza din motive obiective. Daca esti mai blond si nu pricepi treci la un comentariu pe care sa-l poti citi/intelege...
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e chiar asa (Joi, 16 iulie 2009, 19:19)

   ELIS [anonim] i-a raspuns lui Peter

   Gradul de indatorare este variabil, in functie de venit. Exemplu: poate fi de 70% la cel ce castiga 1500 euro/luna dar doar 40% la cel ce castiga 400. Asta e realitatea, mai documenteaza-te la banci
  • +4 (6 voturi)    
   Everybody knows (Joi, 16 iulie 2009, 19:25)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui Peter

   Hi Peter,

   My guess is that people who know what they're doing are already aware of this.

   There have been articles/blogs on hotnews where people expressed their concern over this issue.

   Besides what you already mentioned there is also the exchange risk. Most of the people in Romania have their earlings(wages, bonuses etc...) in RON. The current exchange rate is around 4.225 RON for 1Euro. If this goes up to 4.5 RON/Euro, most people will see their monthly installments rise.

   It may end in the paradoxal situation of having to pay more than you earn.
  • -3 (5 voturi)    
   Grad de indatorare (Joi, 16 iulie 2009, 19:32)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Peter

   To Peter

   Dear Peter,

   Your calculus is so wrong...:)

   For 400 EUR income, it will be deducted 70 EUR for minimum expenses and then you will have a maximum rate of 231 EUR that you can pay.

   About interest: It's gonna count DAE, not the interest and DAE is between 5,4% and 5,8%.

   At 57.000 EUR, the rate is between 320 and 340 EUR.

   The result: At 400 EUR income, you can afford only maximum 40.000 EUR...so, where is the danger? Right now young people pay rent 200 - 250 EUR per month, why shouldn't they pay a rate of 230 EUR ??
   • 0 (0 voturi)    
    Sa vorbim afacereza! (Vineri, 17 iulie 2009, 9:55)

    AAA [anonim] i-a raspuns lui Radu

    My friend, Radu, for your knowledge DAE consist of interest rate (i.e. EURIBOR + bank's margin or, if you prefer, profit) and other taxes paid to the bank. If now EURIBOR 6M is around 1.3% (“normal”, i.e. historical, value is 3.5%-5.0%) and EURIBOR 3M is below 1% (“normal” value is somewhere between 3.0% and 5.0%) when they will come back to normal (because be sure they will come back) what will be DAE? Do the math!
 • +8 (10 voturi)    
  Acest program este injust! (Joi, 16 iulie 2009, 19:01)

  suki [anonim]

  Nu mi se pare deloc corect ca din banii de impozite sa li se garanteze creditele unora sau altora. Pur si simplu nu e just sa favorizezi o categorie sociala pe banii alteia. Nu mai spun ca e si discriminare fata de ala care are deja un credit pt casa.
  Capac peste toate mi se pare ideea ca statul sa garanteze o tona de credite private, care E EVIDENT ca din start sunt NEPERFORMANTE. Gradul de indatorare e mult prea mare pt o tara instabila economic, unde locurile de munca au devenit foarte volatile. Pur si simplu acest program e o mare imprudenta, care poate arunca chiar si statul in incapacitate de plata, in caz de vreo evolutie economico- financiara catastrofica a tarii.
  Oricum, "prima casa" e nimic pe linga alea 50 de mii ale lui Geoana:))
  Acest razboi al pomenilor electorale nu face decit sa ne adinceasca in datorii, si nu mai are f mult pina va da o lovitura de gratie si economiei noastre amarite.
  • 0 (2 voturi)    
   fals (Joi, 16 iulie 2009, 20:01)

   claudiopolis [utilizator] i-a raspuns lui suki

   Tranzactiile imobiliare rezultate din acest program sunt purtatoare de taxe. De exemplu atunci cand cumperi un apartament nou, platesti TVA. La intabulare platesti alte taxe, iar ulterior platesti impozit anual pe proprietate.
   Daca prin acest program se vor credita tranzactii imobilare de 1,5 mild. euro, atunci statul va incasa cel putin 100 mil.euro din aceste tranzactii.
   Am citit undeva ca statul roman ar putea sa ajunga in situatia de-a plati garantii de circa 50 mil.euro (in urmatorii 3-5 ani). Practic le va plati chiar din banii incasati de la cei care isi cumpara 'prima casa'. Bani pe care in lipsa acestui program nu ar fi ajuns in bugetul statului...
   • +1 (1 vot)    
    tare fals.. (Vineri, 17 iulie 2009, 9:59)

    Baronul Munchausen [anonim] i-a raspuns lui claudiopolis

    Baronul Munchausen s-a scos din mlastina tragandu-se singur de par...

    E tare logica asta. De ce nu aplica aceiasi logica statul roman si la masini? Ca vreau si eu o masina cu un imprumut garantat de stat si cu rata mica. O sa dau taxa de prima inmatriculare, o sa consum benzina si o sa platesc accize la greu, o sa platesc taxe pe propriatete, o sa dau de lucru la service-uri si tot asa. Ar fi extrem de castigat statul din asta..

    As vrea sa mi se dea un astfel de credit si de nevoi personale: eu fumez mult si o sa dau deci accize la greu statului pe tigari, plus ca voi da de lucru doctorilor, spitalelor si companiilor de medicamente.

    As vrea sa merg si pe centura ca am anumite nevoi, oare statul imi poate garanta anumite credite de nevoi personale, ca s-a scumpit si acolo... Ca daca stau bine sa cuget statul iese foarte castigat si din chestia asta..

    Serios vorbind:
    - la tranzactii sub 60.000 de euro se vand apartamente vechi detinute de pesroane fizice: PA TVA
    - taxele pe proprietate sunt nula nula nula in Ro, undeva pe la 0,05% din valoarea de piata (cel putin deocamdata). Deci PA taxe pe proprietate
    - daca se aplica norme de genul: venit minim 300 de euro, grad de indatorare de 70% (la un Euribor de 1%), indatorare in euro, etc o sa vezi cat de adevarata o sa fie chestia aia cu "am citit undeva ca statul va plati garanti de 50 de milioane". Va fi un sub-prime de toata frumusetea si statul va plati la greu, nu maruntisul ala de 50 de milioane. Si stii ce se va intampla mai departe? Statul nu va da afara pe nimeni din casa, ca doar vorbim de politicienii romani, ci va transforma sub-primerii romani in chiriasi la stat (similar ANL) cu chirii sub pretul pietii. Meserie. Pe banii nostri..

    Vroia statul sa ajute tinerii? Poate era mai bine sa lase preturile sa coboare acolo unde erau fundamentele economice, ca mai era loc destul de scazut. Cu programul asta au inceput sa viseze toti pensionarii cu apartamente de 2 cam. confort 2 in berceni la 60.000 eu
    • 0 (0 voturi)    
     Masini? (Vineri, 17 iulie 2009, 11:39)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui Baronul Munchausen

     Nu se garanteaza imprumuturile pt masini pt ca sumele sunt mult mai mici iar dealerii au deja oferte peste oferte (stii cit e dobanda la achizitionarea unei masini?

     Iar la masini se aplica programul rabla, care tot din taxe si impozite e sustinut.

     Plus ca numarul de masini in RO e deja foarte mare in comparatie cu strazile pe care le avem, pe cind numarul de locuinte e deficitar (de asta se si vind/vindeau locunte cu adausuri astronomice)
 • 0 (2 voturi)    
  Hey...just in any cases it's dangerous :P (Joi, 16 iulie 2009, 19:13)

  Ionut [anonim]

  Not all the people who ask for credits from Romanian banks will have GRADUL DE INDATORARE = 70%...Anyway If someone wants to buy a house and accepts that grad of 70% I'm sure that this guy with the 70% grad de indatorare has some incomes from non impozable places or some support from someone....this is what I thing because you have to be stupid to ask for a credit if you have to give to the bank 70% of your income...Anf that's my case...I have a 450 euro income and I will ask for a credit....I'm young, just finished my faculty...I work in IT domain and I'm sure that in some years my income sallary will increase that's why I will try to be elligible for prima casa....also my parents gave me all the support for this :P So it's not a drama to give a credit with 70% grad of indatorare....
  • 0 (0 voturi)    
   asta im-a placut (Vineri, 17 iulie 2009, 9:48)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   "non impozable places"

   :)
 • +8 (8 voturi)    
  cata inconstienta (Joi, 16 iulie 2009, 20:09)

  goe [anonim]

  Bancile ar putea sa dea credite si fara nici un venit, ca riscul lor e preluat de stat! Interesul lor la ora asta e sa dea cat mai multe credite din astea fara risc. O familie cu 300-400 de euro venit nu va rezista sa plateasca ratele nici 6 luni. Ce o sa se intample cand fondul de garantare se epuizeaza? Va spun eu: se suplimenteaza. Asa ca aceste credite sub-sub-prime (adica junk) le vom plati noi toti. Avem niste politicieni cretini si iresponsabili, atat pot sa spun!
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred ca (Vineri, 17 iulie 2009, 4:30)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui goe

   Pe 1 credit de 50000 euro rambursat in 30 ani, o banca castiga > 50000 profit. Deci bancilor li se merita sa fie interesate in a primi banii inapoi.
   A, si imprumuturile tre sa fie aprobate si de minister, deci impoteza dv. nu ramane valabila.
   Ministerul nu o sa aprobe indatorari de 60% pe venit de 400 euro.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Vineri, 17 iulie 2009, 21:06)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui goe

   Bancile nu sunt chiar tampite sa dea credite tuturor oligofrenilor. Exista totusi un risc destul de mare ca statul roman sa ... nu se tina de cuvant, adica sa le ramburseze lor creditul asa de... prompt cum se comporta cu rambursarea de TVA si atunci chiar si cu Prima Casa, bancile nu sunt chiar lipsite de riscuri. Acum serios, tu, banca, ai avea incredere in cuvantul unui stat care abia isi mai poate plati pensiile si salariile si care se imprumuta de la TINE (adica de la banci) pentru cheltuielile de zi cu zi?! Eu zic ca numai bancile cu adevarat disperate si supraexpuse la piata imobiliara, care NU MAI AU NIMIC de pierdut, vor intra in aceasta suveica sperand sa-si ajute proprii dezvoltatori sa-si vanda proprietatile ramase nevandute.
 • +5 (5 voturi)    
  :) (Joi, 16 iulie 2009, 20:17)

  tudor [anonim]

  am fost la banca si au zis ca ei dau creditul dar trebuie sa fii acceptat si de catre stat :D asa ca daca nu ai salariu de 1000 de euro pe cuplu minim pe cartea de munca nu te accepta:) ...mi se pare un mare fas pentru ca dobanzile oricum cresc la loc in 4-5 luni iar preturile din cauza magnificului program s-au dus in sus 10% asa ca succes viitorilor datornici la banci
  • -6 (6 voturi)    
   Nu fiti asa absolutisti cu dobanzile (Joi, 16 iulie 2009, 22:37)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Cand o sa creasca dobanzile va fi inflatie. Inflatia se aplica si la pretul caselor. Dupa un timp vor creste si salariile
   Una peste alta e tot una daca va luati casa acum sau peste un an. Acum ar fi mai patriotic - salvati niste locuri de munca(indirect chiar propriul loc de munca), incetiniti prabusirea economica. Acum avansul pe care l-ati strans mai valoreaza ceva. Nu se stie cat va fi inflatia.
   • +2 (2 voturi)    
    fugi repede repede (Joi, 16 iulie 2009, 23:57)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Cristina

    Inflatia cucoana nu se aplica si la pretul caselor, aici se poate vb de cerere si oferta.Nu vb de ap noi pt ca acolo e alta poveste si oricum acestea sunt f putine.Degeaba tu ceri 100000 euro pe o puscata de garsoniera dc nu are cine sa iti dea bani aia chiar dc inflatia a fost 100% in anul ala.De unde ai tu certitudinea ca salariile vor creste??Dc o sa scada??Sau lucrezi la stat unde se pot doar creste??NU e tot una dc iei acum sau peste un an, de ex peste un an poti sa o iei cu bani jos si at nu mai tb sa mergi sa te imprumuti la o banca.Dar dc nu ai minte te duci acum repede ca maine deja se scumpesc cu 100000 euro ca doar traim in paradisul numit romania.Avansul dc e in euro nu are treaba cu inflatia cucoana.Inflatie exista doar in paradisul noastru si se aplica doar la leu .Oricum dute repede si cumpara ca se termina super oferta si nu mai ai posibilitatea maine sa cumperi un ap in spendida romanie
   • 0 (0 voturi)    
    inflatia si salariile (Vineri, 17 iulie 2009, 21:16)

    gimini [utilizator] i-a raspuns lui Cristina

    A dracu' inflatia asta care "se aplica si la pretul caselor": in 2007 aveam inflatie de 5% si pretul caselor crestea cu 50%.

    Singurul lucru patriotic in clipa asta este abtinerea de la alimentarea in continuare a ultimelor zvarcoliri ale speculantilor imobiliari. Adica intrarea in Prima Casa. Cum poate fi numit "patriot" cineva care isi ia un credit de Prima Casa stiind ca automat isi impovareaza propriul popor cu creditul sau?!
 • +3 (3 voturi)    
  prima casa? (Joi, 16 iulie 2009, 20:23)

  eu [anonim]

  aritcolele astea depsre program apar fiindca genereaza trafic mare. altfel, nu-mi explic frecventa lor, iar in acest caz partea cu venit minim 100euro mi se pare anecdotica. La ce ai putea face rate? la jumatate de garaj?!
 • +2 (2 voturi)    
  Fara suparare! (Vineri, 17 iulie 2009, 3:45)

  Vizitiul [utilizator]

  Chiar inainte de a ajunge la calcule, nu e greu sa-ti dai seama ca un credit pentru apartament, pentru persoane cu salarii mici (adica majoritatea), are sanse foarte mari sa esueze ca afacere (dpdv al clientului). Cei care ofera creditul castiga oricum :(

  In cazul imposibilitatii de plata, se ia casa inapoi + banii platiti pana la acel moment, acestia nefiind returnati (sau doar un procent minim). In orice caz creditorul castiga.

  Sa nu uitam ca exact creditarea acestui segment de piata, a dus la insasi criza lu' peste...

  Simpatizez cu cei ce-si doresc o casa si au venituri mici, frumos vis dar hai sa stam cu picioarele pe pamant va rog! Ne va fi mai bine la toti, mai ales voua!

  *Vorbesc din experienta cu astfel de lucruri.
 • +1 (1 vot)    
  60-70% (Vineri, 17 iulie 2009, 7:17)

  ADRIAN [anonim]

  nu era mai in regula daca pentru aceste aceste credite moneda de acordare era obligatoriu leul???
  • +1 (1 vot)    
   Well (Vineri, 17 iulie 2009, 18:31)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui ADRIAN

   Da, era mai bine pt ca te protejai de riscul cursului valutar si de riscul Euribor dar dadeai peste riscul dobanzilor "romanesti" care sunt mult mai mari.
 • 0 (0 voturi)    
  Criza subprime.... (Vineri, 17 iulie 2009, 8:05)

  lili [anonim]

  Veniturile minime si gradul de indatorare acceptate de banci in acest program mi-amintesc de CRIZA SUBPRIME , cea care a declansat toata nebunia mondiala. Numai ca bancilor nu le pasa, riscul enorm de neplata cade pe umerii contribuabililor, care se vor pomeni cu case ramase in proprietatea statului , al caror pret s-ar putea sa scada fata de pretul de cumparare din contract . Si pe care ulterior nu le mai ia nimeni la acel pret. Plateste Dl Boc si Dl Pogea acest risc care este posibil sa se materializeze??? CINE VA PLATI intr-un asemenea caz, riscul fiind practic asumat de statul roman ????
 • 0 (0 voturi)    
  De ce cred eu ca dobanda reala (Vineri, 17 iulie 2009, 9:11)

  hsl [utilizator]

  va fi la inceputul creditului pe undeva pe la 10-15%?!
 • 0 (0 voturi)    
  uite ca m-am prins (Vineri, 17 iulie 2009, 10:02)

  Dedalus [anonim]

  Daca se imprumuta cineva la un grad de indatorare mai mare de 30% din venituri ori e nebun si ar trebui internat si tratat de urgenta, ori e saracul intr-o asemenea nevoie ca nici nu-l mai intereseaza finetzuri de-astea.

  Domnul Boc vrea de fapt sa pacaleasca niste amarati si niste inconstienti sa-si cumpere o casa pe care nu o vor putea plati in veci.

  De ce?

  Simplu, din doua motive:
  a) motive electorale (evidente, nu mai detaliez)
  b) de "trecere peste criza" pe seama celor amarati, micsorind povara de pe umerii clientelei politice (statul incaseaza tot felul de taxe si impozite din aceste tranzactii).

  In locul stemei trebuia sa punem pe steag nasul lui Pinocchio.
 • 0 (0 voturi)    
  Casa lui Boc si tepele lui Basescu (Vineri, 17 iulie 2009, 10:15)

  Mihai [anonim]

  Ce rezulta din conjunctia celor de mai sus? Raspunsul aici: http://traficulmasii.ro/2009/07/17/casa-lui-boc-in-conjunctie-cu-tepele-lui-basescu/
 • 0 (0 voturi)    
  Si asa incepu (Vineri, 17 iulie 2009, 11:23)

  me [anonim]

  criza subprime-ului in rromanica.........
 • 0 (0 voturi)    
  Andrei (Vineri, 17 iulie 2009, 12:04)

  andrei [anonim]

  Eu nu sunt eligibil. Am salariu cu care m-as incadra in program, dar am 1/8 dintr-o proprietate rezultata dupa decesul mamei mele. Cu cei care se afla in aceste situatii, ce faceti, dl ministru Boc, respectiv Pogea. Am 25 de ani si-mi doresc o casa. Ati declarat ca se vrea a fi un program social dar se pare ca e total opusul. Rusine guvernantilor care dau legi pe genunchi!
  • 0 (0 voturi)    
   hehe... (Vineri, 17 iulie 2009, 12:49)

   cetatean [anonim] i-a raspuns lui andrei

   dar mai timp; abea ai 25 de ani; plimba-te; vezi lumea; studiaza in strainatate o perioada; ce ai patit de vrei sa platesti deja la credite? n-ai timp toata viata?
  • 0 (0 voturi)    
   Andrei (Vineri, 17 iulie 2009, 13:05)

   nicu [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Stai linistit. Sa nu iti para rau ca nu te-ai inscris la program. Am tot 25 ani, imi doresc si eu o casa dar mai astept. Erau niste articole pe hotnews: "Cumparam sau stam cu chirie?". Te rog sa le citesti...
   Oricum peste 1 an max 2 sunt sigur ca dobanzile vor fi mai mici decat acum cu toata interventia guvernului.
   Cumperi acum cand dobanzile cresc, euro creste si valoarea proprietatii scade?!
  • 0 (0 voturi)    
   eu zic sa te impusti (Vineri, 17 iulie 2009, 21:21)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   Nu se poate asa ceva, 25 de ani, venit eligibil si sa n-ai casa! Pe bune! Eu zic sa te impusti de urgenta, pai se poate asa rusine?! Ce conteaza ca nemtii isi cumpara casa - cand isi cumpara! - la 40 de ani, dupa ce au strans un avans consistent, si-au definitivat cariera si au 2 copii, tu trebuie sa iei Prima Casa ACUM! Neaparat! Ca doar de-asta ai 25 de ani, gata, casa iti lipseste! Si inainte sa te impusti nu uita sa te dai un pic cu capul de pereti de ciuda ca nu ti se da credit!
 • 0 (0 voturi)    
  calcul (Vineri, 17 iulie 2009, 13:22)

  abc [anonim]

  Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70%.
  Cu 30E ramasi nu poti platii nici macar intretinerea :))))
 • 0 (0 voturi)    
  Vai de ganmdirea voastra.... (Vineri, 17 iulie 2009, 14:14)

  Nicu [anonim]

  Ce tot va framantati atata?
  Mai bine nu facea nimic guvernul, ca e bun doar sa ia suturi, si descurcati-va cu casele ca si pana acum. A fost vreun guvern in istoria postdecembrista a Romaniei care a garantat creditele? Mai bine sa ne lase pe toti in suc propriu si sa va luati case pe creditele voastre.
  Sa ne lase fara sa faca nimic (ce dracu' uitati ca e criza in toata lumea?) ca oricum romanilor nu le convine absolut nimic. Daca face,nu e bine, daca nu face iarasi nu e bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie (Vineri, 17 iulie 2009, 16:29)

  gogu [anonim]

  Programul "Prima Casa" mi se pare interesant atat pentru omul de rand cat si pentru stat. Pentru romanul cu venituri medii, e un prilej foarte bun de a-si cumpara o casa la un pret rezonabil, in urma dezumflarii "bulei imobiliare". In momentul in care ratele nu mai sunt platite, statul devine proprietarul respectivei case la un pret avantajos (cel mult pretul de achizitie care e foarte bun in aceasta perioada). Singura chestie care am enerveaza e ca locuintele "nationalizate" vor deveni locuinte sociale care vor fi repartizate pilelor din primarii si tiganilor care nu au chef sa munceasca.
 • 0 (0 voturi)    
  un roman verde cu tricolor (Vineri, 17 iulie 2009, 17:31)

  gigelu [anonim]

  scrieti naibii in limba romana, expatilor, daca tot mancati o paine in tara asta !
  eu presupun ca n-as face mare lucru vorbind romana in alta tara...
 • 0 (0 voturi)    
  :)) (Vineri, 17 iulie 2009, 17:59)

  broker de credite [anonim]

  dati-mi voie: aceste venituri mici sunt acceptate nu pentru ca bancile vor sa dea acelor persoane credite, ci deoarece vor ca odata intrare in banca, acelor oameni sa li se vanda carduri sau alte instrumente bancare, deci relax... bancile nu sunt atata de imbecile pe cat par...
 • 0 (0 voturi)    
  Am pierdut subiectul un pic (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 6:35)

  Nelamuritul [anonim]

  Mai oameni buni, aveam si eu un comentariu, probabil cel mai bun, dar dupa o ora si mai bine de citit atent al tuturor celorlalte, nu reusesc sa ma hotarasc - sa-l scriu in romana sau in engleza?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by