Banca Mondiala a aprobat, joi, un prim imprumut pentru Romania, in valoare de 300 de milioane de euro (echivalentul a 423 de milioane de dolari). Imprumutul face parte dintr-un program propus de finantare pentru Romania, in valoare de un miliard de euro, al carui scop este sa ajute la diminuarea efectelor crizei economice, anunta Mediafax.

"Acest imprumut sprijina implementarea programului guvernamental de consolidare a modului in care sunt gestionate cheltuielile publice, de diminuare a impactului crizei asupra cetatenilor saraci si vulnerabili, precum si de minimizare a riscurilor aferente crizei sectorului financiar national, prin abordarea vulnerabilitatilor existente si potentiale si prin consolidarea procesului de reglementare si consolidare, in vederea sustinerii pe termen lung a unui sector financiar mai rezistent, care sa functioneze mai bine", a declarat, intr-un comunicat, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, Benoit Blarel.

La randul sau, Swati Ghosh, seful echipei care gestioneaza programul, considera ca abordarea agendei reformei structurale este foarte importanta, pentru ca intarirea rezistentei economiei la socurile crizei va sustine mai bine Romania in demersul de reluare a unei cresteri sustinute pe termen mediu.

Creditul care va fi acordat Romaniei va avea o scadenta de 14 ani si o perioada de gratie de 13 ani si jumatate.

Seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, Benoit Blarel, afirma, la sfarsitul lunii iunie, ca imprumutul acordat Romaniei va fi orientat catre trei zone, respectiv reforma sectorului public, segmentul financiar si sectorul protectiei sociale.

Imprumutul in valoare de un miliard de euro acordat Romaniei de Banca Mondiala face parte din acordul de finantare externa semnat de tara noastra cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare totala de 20 de miliarde de euro.