Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras vineri 1,9 miliarde lei de la noua banci, bani pe care i-a plasat in depozite cu scadenta pe 24 iulie, pentru care ofera o dobanda anuala de 9%, potrivit NewsIn. Dealerii sunt de parere ca, prin aceasta operatiune, banca centrala a urmarit sa regleze lichiditatea de pe piata.

"Dobanzile au scazut, in prima parte a sedintei, la 5,5-6,5%, aproape de dobanda platita de banca centrala la facilitatea de depozit, de 5% pe an. BNR a urmarit, probabil, sa regleze nivelul lichiditatii din piata", a explicat un dealer.

Dupa aceasta operatiune, dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi (overnight) au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, de 9% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi de 5,88% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 7,67% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 6,38% pe an, de la nivelul de joi, de 8,17% pe an.

Cea mai recenta operatiune de reverse repo a fost pe 18 mai, cand banca centrala a atras 153,9 milioane lei de la banci, tot pentru o saptamana. De la inceputul anului, BNR a atras de la banci, prin reverse-repo, aproximativ 4,4 miliarde lei.

In acelasi timp, BNR a injectat lichiditate in piata, prin operatiuni de tip repo cu scadenta la o luna. Doar de la inceputul acestei luni, sumele introduse in piata, in trei operatiuni, insumeaza 10,5 miliarde lei.