Gigantul bancar Citigroup a surprins analistii raportand un profit de 4,3 miliarde de dolari, sau 49 centi pe actiune, in cel de-al doilea trimestru al anului, transmite AFP. Castigul s-a datorat insa sumelor provenite din fuziunea diviziei sale de brokeraj, Smith Barney, cu divizia de management a activelor a Morgan Stanley.

Excluzand castigurile de 6,7 miliarde dolari rezultate din aceasta fuziune, Citigroup a avut pierderi operationale de aproximativ 27 centi pe actiune. Analistii estimau ca banca va inregistra pierderi de 33 centi pe actiune.

In perioada similara a anului trecut, Citi a inregistrat pierderi de 2,49 miliarde de dolari,

Citigroup a autorizat fuziunea diviziei sale de brokeraj, Smith Barney, cu divizia de management a activelor a Morgan Stanley in luna ianuarie. Structura creata in urma acestei fuziuni este cea mai mare companie de brokeraj din Statele Unite, avand peste 20.000 angajati si active in valoare de 1.700 miliarde de dolari.

Morgan Stanley detine astfel 51% din Smith Barney, insa participatia sa ar putea creste pana la 100% in urmatorii cinci ani.

Citigroup, a treia mare banca din Statele Unite, a primit 45 miliarde de dolari de la executivul american si garantii in valoare de 301 miliarde de dolari de la Trezoreria SUA in cadrul programului de sprijinire a sectorului bancar. Guvernul american detine o participatie de 34% din grupul bancar, dupa ce in luna iunie a realizat un schimb de actiuni cu autoritatile, in valoare de 58 miliarde de dolari.