Potrivit ministrului italian al economiei, Giulio Tremonti, incepand din 15 octobrie 2009, italienii care au plasat bani in afara tarii pot sa si-i repatrieze achitand un impozit de numai 5%. Guvernul italian spera ca astfel sa intre la buget cel putin 5 miliarde de euro, sub forma impozitelor pe capitalurile detinute de italieni (y compris activitatile de tip mafiot) in bancile din afara, in special in cele elvetiene, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Masura a enervat stanga italiana, care nu are insa ce sa faca inafara unor proteste verbale dure. Deocamdata este asteptata unda verde din partea Uem pachetul de legi fiind deja aprobat. Tremonti insa nu pare afectat de proteste. „Nu fiscul italian trebuie consamnat, ci paradisurile fiscale care permit hemoragia capitalurilor. Trebuie sa se termine odata cu aceste pesteri ale lui Ali Baba!”, a tunat ministrul italian. Italia este la cea de-a treia amnistie in mai putin de noua ani. Primele doua amnistii (2001 si 2003) s`au soldat cu repatrierea a circa 80 de miliarde de euro.

Cei mai afectati din toata aceasta treaba sunt elvetienii, care se vad confruntati cu retrageri masive de bani, din toate colturile lumii. Din cate am inteles, din septembrie ei vor demara o campanie de imagine care sa stopeze retragerea capitalurilor din Tara Cantoanelor.

Citeste continuarea si comenteaza peblogullui Dan Popa.