Deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la aproximativ 7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%, a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei, intr-o emisiune la The Money Channel, citat de NewsIn. Estimarea ministrului Economiei este mai optimista decat cea prezentata saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

"Deficitul (bugetar) pentru 2009 cred ca va fi in jur de 7% (din PIB). Contractia economica cred ca va fi in jur de 6%, (sau) sub 6%, pentru ca vine agricultura in partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicica", a spus Adriean Videanu.

In aceste conditii, ministrul Economiei a spus ca este "obligatoriu" ca tintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International (FMI) sa fie renegociate.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei. Potrivit ministrului finantelor, tinta de la jumatatea anului a fost indeplinita, in conditiile in care, dupa primele evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

La finele saptamanii trecute, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara ca in cazul in care Romania nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", exista riscul ca Fondul sa nu elibereze urmatoarea transa din imprumut.