ING Bank Romania a decis sa nu mai participe la Programul "Prima Casa", anuntand insa ca va lansa un produs de creditare ipotecar, potrivit unui comunicat al institutiei. Reprezentantii ING precizeaza ca au renuntat la programul lansat de Guvern deoarece procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare.

"In urma analizei Conventiei de Garantare pentru Programul „Prima Casa”, primite de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) – compania a decis sa nu mai participe in programul „Prima Casa” deoarece procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare ce nu sunt in concordanta cu modelul de distributie al ING Bank", se arata in program.

Totodata, ING Bank a anuntat ca a pregatit un nou produs de creditare "cu o dobanda foarte avantajoasa si cu conditii excelente".

UPDATE: Reprezentantii ING Bank au declarat pentru HotNews.ro ca produsul va fi destinat achizitionarii sau constructiei unei locuinte in care solicitantul intentioneaza sa locuiasca (resedinta principala).

Creditele se acorda in euro, pe o perioada de maxim 30 de ani, dobanda fiind calculata ca suma dintre rata de referinta a ING Bank pentru fonduri la un an (in prezent de 4% pe an) + 1,5%, la care se va adauga costul asigurarii de viata, ce va fi obligatorie. De asemenea, banca va percepe si comisioane pentru intocmirea documentatiei de credit (215 lei + 1% din valoarea creditului perceput o singura data la acordarea acestuia) si constituirii ipotecii.

Valoarea maxima a creditului va fi de 80.000 de euro, banca solicitand un avans minim de 25%.

Pentru a solicita un astfel de credit, solicitantul trebuie sa dispuna de un venit lunar minim de 1.800 de lei pe luna.

Oferta este destinata persoanelor fizice cu varsta de peste 21 de ani.

"Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achizitionat poate fi orice casa in care clientul doreste sa locuiasca, nu neaparat prima sa casa. Aceasta oferta de creditare sustine initiativa si efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar”, a declarat Albert Roggemans, director executiv al ING Retail Banking.

Noul produs al ING Bank va fi lansat "in vara acestui an".

In cadrul Programului "Prima Casa", dobanzile practicate de banci sunt calculate, in cazul creditelor in euro, in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de maximum 4%, iar pentru imprumuturile in lei, in functie de ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de cel mult 2,5%. Persoanele care vor sa ia un credit vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Initial 20 de banci au depus oferte pentru participarea la Programul "Prima Casa", insa, pana in prezent, conventia a fost semnata de 13 banci. ING anuntase ca va oferi credite in valoare de maxim 20 milioane de euro, insa nu a dat detalii legate de dobanzi.