Euro este o moneda puternic supraevaluata in raport cu dolarul, potrivit celebrului indice Big Mac, calculat de revista The Economist si publicat in urma cu doar cateva zile, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Acest indice se bazeaza pe teoria paritatii puterii de cumparare (PPP), ceea ce inseamna ca, in principiu, cursurile valutare ar trebui sa se ajusteze in asa fel incat pretul unui Big Mac sa fie acelasi oriunde in lume.

Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza acest index, sa luam exemplul Romaniei, desi tara noastra nu face parte din studiul The Economist: la noi, un Big Mac costa 8 lei (nu mananc asa ceva insa am sunat ieri la Mc Donald`s sa intreb cat costa), iar in SUA 3,57 dolari. Daca impartim pretul de vanzare al acestui produs in RO la cel din SUA, ajungem la un raport de 2,24 intre leu si dolar. Conform teoriei PPP, leul pare puternic subevaluat, din moment ce cursul oficial este de 2,98.

Luand drept reper zona Euro, aici un Big Mac costa 3,31 euro, de unde rezulta un raport de 2,4 intre pretul din RO si cel din Euroland. Comparativ cu cursul oficial de 4,2, leul ar trebui sa se aprecieze foarte puternic pentru a egaliza preturile.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.