Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat miercuri de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar, a declarat pentru The Money Channel, Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, citat de NewsIn. Robert Rekkers nu a dat insa mai multe detalii cu privire la structura acestui imprumut sau la destinatia sa.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a confirmat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat cu un miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar.

Bancile care au imprumutat statul cu un miliard de euro sunt BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost si Alpha Bank, fiecare dintre acestea venind cu sume diferite in structura imprumutului acordat, la o dobanda care ar putea fi de 5% pe an, conform Business Standard.

Varianta de finantare prin "club loan" este mai flexibila decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri si reprezinta o alternativa la titlurile de stat.

De la inceputul acestui an, Ministerul de Finante a luat de pe piata 47,8 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie cu discont si de obligatiuni de tip benchmark.

In acest an, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din PIB, adica 24,3 miliarde de lei, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar, acestea fiind de cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul celui de-al doilea trimestru si maximum 18,6 miliarde de lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.