Mecanismul formarii activelor toxice din Statele Unite ale Americii, evolutia acestora si efectele devastatoare asupra economiei mondiale, trecute, dar si viitoare, sunt prezentate pe blogul Trenduri Economice, intr-o analiza care concluzioneaza ca masurile adoptate de Fed au creat doua noi baloane: masa monetara si deficitul.

La baza stau creditele - produsele bancare care au stat la baza mecanismului. Constructia se dezvolta cu asa numitele Residential Mortgage Back Securities (RMBS) a caror componenta avea suportul in pachete masive de credite ipotecare. Dezvoltarea a continuat cu urmatorul nivel (3) in care pachetele au fost impartite in transe in functie de rating.

Astfel au rezultat transe acoperind intreg spectrul de ratinguri. Profitabilitatea unei transe era (in mod logic) invers proportionala cu rating-ul (in sensul ca transele cu rating mai bun obtineau profit mai mic).

Daca pana aici lucrurile par a fi logice, ceea ce urmeaza a reprezentat mecanismul diabolic care a stat la baza umflarii intregului balon.

Pentru cresterea profitabilitatii unor pachete niste baieti inteligenti s-au gandit sa combine mai multe transe rezultand ceea ce este cunoscut acum sub numele de Collateralized Mortgage Obligations (CMO). Un mecanism similar ca evolutie s-a petrecut si pentru celelalte tipuri de credite, ajungandu-se la Collateralized Loan Obligations (CLO). Din combinarea pachetelor de CMO cu CLO a rezultat un produs devastator ca si consistenta: Collateralized Debt Obligations (CDO).

Principala problema a acestor tipuri de produse consta in gradul extrem de mare de eterogenitate, facand practic imposibila o analiza de risc.

Adevarata nebunie a aparut in momentul in care unele banci s-au gandit sa finanteze ceva mai mult decat valoreaza casa deoarece, nu-i asa, preturile imobiliarelor urmau sa creasca la infinit.

Ajunsa la un nivel greu de sustinut si digerat, piata a inceput sa cada in momentul in care nivelul de default al creditelor suport a inceput sa creasca. Abia atunci detinatorii acestor derivate au inceput sa inteleaga efectul ucigator al produselor din portofoliu.

Evident, situatia este acum similara celei de la inceputul crizei intrucat respectivele active sunt la fel de toxice si la fel de prezente in portofoliul bancilor.

Aparenta relaxare a reusit sa umfle insa alte doua noi baloane (masa monetara si deficitul).

Probabil ceea ce se intampla acum seamana foarte mult cu tsunami-ul din 2006 din Oceanul Indian. Deocamdata apele sunt linistite si dau semne de retragere, dar intrebarea care se pune este una singura: pentru cat timp?

Citeste articolul integral si comenteaza pe Trenduri Economice.