Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul UniCredit Tiriac Bank pentru datoriile pe termen lung in valuta la "BBB", cu perspectiva negativa si calificativul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul "F3", se arata intr-un comunicat al agentiei. Totodata, ratingul de sprijin a fost mentinut la "2", iar cel individual la "D".

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt si cel de sprijin reflecta sprijinul pe care il poate obtine banca din partea grupului UniCredit. Modificarea capacitatii sau a disponibilitatii UniCredit de a sustine UniCredit Tiriac Bank poate afecta nivelul calificativelor bancii romanesti.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung este constrans de plafonul de tara "BBB" al Romaniei, iar perspectiva calificativului bancii reflecta perspectiva ratingului suveran.

Ratingul individual arata inrautatirea calitatii activelor, ca urmare a deteriorarii mediului economic, a ponderii mari a creditelor in valuta si a caracterului concentrat al portofoliului. De asemenea, calificativul ia in considerare profitabilitatea bancii, generarea de capital si nivelul confortabil al lichiditatilor.

Totodata, Fitch a confirmat si ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung in valuta "BB minus", cu perspectiva stabila. De asemenea, calificativul pentru datoria pe termen scurt in valuta a fost mentinut la "B" si cel de sprijin la "3", iar ratingul individual la "D".

Ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta este determinat de "puterea financiara intrinseca". Ratingul individual reflecta cresterea problemelor legate de calitatea activelor si eficienta redusa, care afecteaza negativ profitabilitatea. Acestea sunt echilibrate de imbunatatirea substantiala a brandului la nivel national, de portofoliul de imprumuturi si sursele de finantare diversificate si de lichiditatea confortabila.