Banca Transilvania ar putea fi principala tinta de achizitii a grupului financiar grec National Bank of Greece (NBG), care a strans recent 1,25 miliarde de euro de la investitori, potrivit agentiei de presa Axia Plus citata de Ziarul Financiar. Presa elena scrie ca si fondul de investitii Marfin Investment Group (MIG) ar fi in discutii pentru preluarea Bancii Transilvania.

National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca, este interesata de noi achizitii pe piata romaneasca, avand la dispozitie circa un miliard de euro pentru achizitia de active. Pe langa Banca Transilvania, grupul grec mai este interesat si de RBS Bank Romania, divizia locala a Royal Bank of Scotland.

Banca Transilvania este cea mai mare banca cu capital majoritar romanesc. Institutia a ocupat la finele anului trecut locul sapte in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata in functie de active de 5,4%. Cel mai mare actionar al institutiei este BERD, cu o participatie de 14,97% la finele lunii februarie.

In primul trimestru al acestui an, banca a realizat un profit de 1,02 milioane de lei, cu 98% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

National Bank of Greece este cea mai mare banca din Grecia dupa active. Grupul este prezent pe piata romaneasca prin Banca Romaneasca, unde detine 88,7% din actiuni.