Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca statele in curs de dezvoltare, exceptand China si producatorii de petrol, ar avea nevoie de rezerve valutare cuprinse intre 400 si 900 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, in contextul in care acestea isi vor redresa economiile in urma crizei, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Oficialii FMI sunt de parere ca nevoile de rezerve valutare ale statelor emergente s-ar situa intre 1.300 si 2.000 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani.

"Ne-am putea confrunta pe viitor cu o cerere si mai mare de rezerve valutare decat estimasem anterior. La iesirea din criza, multe state ar putea dori sa aiba si mai multe rezerve pentru protectie, nu in ultimul rand din cauza ca aceste crize se pot repeta", arata oficialii FMI.

Estimarile au fost incluse intr-un raport publicat marti care propunea alocarea a 250 miliarde dolari in drepturi speciale de tragere celor 186 state membre ale Fondului, pentru sporirea lichiditatilor globale. Propunerea a fost aprobata de consiliul director al FMI pe 20 iulie, iar alocarea ar putea avea loc pana la finalul lui august, in urma unui vot al statelor membre.

Mai multe state au vandut rezerve valutare pentru cresterea lichiditatilor, in timp ce altele au oferit facilitati de schimb valutar pentru ajutorarea sectorului privat in fata crizei globale si a unei scaderi puternice a capitalului privat.