Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala au indeplinit in totalitate tintele prevazute in acordul de imprumut pe primele 6 luni. Din cauza deteriorarii prognozelor economice in toata regiunea, "este clar ca se va discuta modificarea tintelor pentru urmatoarele doua trimestre si pentru anul viitor", a spus Tanasescu.

Se remarca o inrautatire a situatiei economice in toata Europa si mai ales in regiune. Datele indica o situatie mai rea decat a fost prognozat in primavara, a spus reprezentantul Romaniei la FMI.

Prin urmare, potrivit acestuia, discutiile cu delegatia Fondului se vor focaliza pe noile tinte de performanta a indicatorilor macroeconomici, precum deficitul, pentru trimestrele 3 si 4 si pentru 2010.

"Discutiile vor porni de la niste realitati economice actuale, nu e vorba ca stam mai rau decat alte tari, ci asta este conjunctura regionala. Cat de mult se vor modifica tintele, asta se va stabili pe parcursul discutiilor", a spus Tanasescu.

Ministerul Finantelor Publice nu a facut publice inca datele finale privind executia bugetara pe semestrul I 2009. Datele preliminarearatau niste indicatori apropiati de tintele stabilite in acordul cu FMI.