Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a declarat joi, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit, potrivit NewsIn. Ministrul a apreciat ca, in al doilea trimestru, contractia economica s-ar putea agrava comparativ cu primul trimestru.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea in perioada urmatoare ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Gheorghe Pogea.

UPDATE: Potrivit unei surse apropiate negocierilor cu delegatia FMI, citata de NewsIn, noile prognoze macroeconomice luate in calcul de Guvern indica o contractie economica de 7-7,5% in acest an si o continuare a recesiunii in 2010, an in care PIB-ul ar putea scadea cu 1-2%.

Miercuri seara, la finalul discutiilor dintre reprezentantii coalitiei de guvernare si delegatia CE si FMI, un oficial prezent la intalnire a declarat, citat de NewsIn, ca reprezentantii FMI estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, au dat de inteles ca ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile. FMI isi mentine insa prognoza pentru anul viitor, cand se asteapta la o stagnare a economiei romanesti.

In primul trimestru din 2009, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor statistice. La jumatatea lunii iulie, ministrul Finantelor estima ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5 - 7,1%.