Camera Reprezentantilor din Statele Unite a adoptat vineri un proiect de lege care limiteaza bonusurile acordate managerilor societatilor care au beneficiat de ajutoare de stat, a caror amploare a scandalizat America, relateaza AFP.

"Congresul a facut astazi un pas crucial in eforturile pentru reformarea modului in care functioneaza Wall Street, prin care se previne o viitoare criza financiara", a declarat presedintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi.

Prin proiectul adoptat vineri, cu 237 de voturi pentru si 145 impotriva, actionarii au dreptul de a se pronunta in fiecare an asupra primelor care sunt acordate directorilor si permite guvernului sa limiteze anumite forme de compensatii considerate exagerate.

De asemenea, autoritatile pot interzice anumite sisteme de bonificatie "care incurajeaza asumarea unor riscuri excesive"

"Este un pas pozitiv in procesul de crestere a responsabilitatii si a remunerarii managerilor, asigurand, totodata, performanta pe termen lung", a afirmat secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

Potrivit unui raport al biroului ministrului Justitiei din statul New York, Andrew Cuomo, primele acordate de bancile Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase au depasit profiturile societatilor.

Cu toate acestea, primele doua banci au primit 10 miliarde de dolari din partea contribuabililor pentru a depasi dificultatile provocate de criza financiara, in timp ce ajutorul de stat acordat pentru JP Morgan Chase a ajuns la 25 de miliarde de dolari.