Banca Centrala Europeana va mentine neschimbata, dupa toate probabilitatile, dobanda de politica monetara, in cadrul ultimei reuniuni inainte de vacanta de vara, pe fondul temerilor privind deflatia si a crizei financiare, relateaza AFP.

Dobanda de politica monetara, barometrul pentru costul creditelor in cele 16 tari din Zona Euro, va fi mentinuta joi la cel mai mic nivel istoric - 1%, stabilit in mai, considera majoritatea economistilor si analistilor.

Este "foarte putin probabil ca BCE sa anunte noi masuri pentru stimularea economiei", crede Jennifer MCKeown, de la Capital Economics.

Dupa agitatia din ultimele luni, BCE actioneaza dupa principiul "wait and see" si urmareste, in prezent, daca arsenalul de masuri, injectii masive de lichiditati si cumparari de obligatiuni, alaturi de reducerea drastica a dobanzii de politica monetara, vor reusi sa calmeze piata creditului.

Guvernatorii cer de mai multe saptamani bancilor care au fost sustinute de stat sa alimenteze in conditii rezonabile economia, fara mare succes, insa, pentru moment.

Cel mai recent studiu trimestrial al BCE arata ca 21% dintre institutiile financiare au inasprit si mai mult conditiile de creditare in primavara.

Lipsa creditelor poate, in functie de gravitatea fenomenului, sa agraveze recesiunea sau sa amane data relansarii economiei.

Deflatia este cealalta mare provocare pentru BCE. In iulie, preturile de consum au scazut cu 0,6% in cifre anualizate, potrivit estimarilor provizorii ale Eurostat. Dupa iunie, este cea de-a doua reducere a preturilor de consum.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a respins, pana in prezent, scenariul catastrofic al unei spirale deflationiste, dezastruos pentru economie, in absenta, sustine el, a unor semnale concrete.