Romania, impreuna cu Ungaria si Bulgaria, ar putea adera la zona euro abia in a doua jumatate a urmatoarei decade, in timp ce Polonia si-ar putea atinge tintele stabilite pentru adoptarea monedei unice in 2014-2015, potrivit unui raport intocmit de Morgan Stanley, transmite Novinite.

Limita deficitului fiscal de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) "pare o perspectiva indepartata" pentru toate tarile est-europene membre ale Uniunii, apreciaza in raport Pasquale Diana, economist in cadrul bancii Morgan Stanley din Londra, citat de Bloomberg.

Pactul de stabilitate financiara al UE obliga statele membre sa mentina finantele publice la acelasi nivel si contine sanctiuni pentru cei care au depasit limita celor trei procente.

Deficitele bugetare din Romania, Polonia sau Cehia "se indrepata spre 6% din PIB in acest an, posibil spre valori si mai ridicate in 2010, si este putin probabil ca acestea se vor contracta pana la limita de 3%, conform cerintelor impuse tarilor din zona euro, pana in 2013-2014", se estimeaza in raport.

Pentru a putea accede la zona euro, fiecare tara trebuie sa indeplineasca actualele criterii de la Maastricht: inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maximum 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB. Mai mult, dupa ce au fost indeplinite toate aceste conditii, cursul de schimb trebuie sa se mentina intr-o marja de 15% (fara interventia bancii centrale) fata de o paritate stabilita in raport cu euro, timp de doi ani.