Guvernul va negocia cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar, chiar si la 7% din produsul intern brut pentru 2009. Anuntul a fost facut miercuri de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care spune ca are "ferma convingere" ca reprezentantii Fondului vor accepta acest lucru, singura conditie fiind ca Executivul sa ia masuri care sa asigure echilibrul bugetar.

  • "Vom negocia in perioada urmatoare cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar international masuri care trebuie sa asigure echilibrul bugetar. Recesiunea economica mondiala si reflexia a ceea ce se intampla in jurul nostru in regiune conduce la contratie economica care poate duce la 8-8,5% in 2009, iar efectul primului impact este scaderea veniturilor publice. Ca atare, vom discuta despre o majorare a deficitului cu FMI si eu am ferma convingere ca o vor accepta, dar trebuie in acelasi timp sa luam masuri care sa asigure echilibrul bugetar", a anuntat Gheorghe Pogea la finalul sedintei de Guvern de miercuri, potrivit NewsIn.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut - 24,3 miliarde de lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu FMI. La randul sau, Fondul a fixat pentru tara noastra tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde de lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din PIB - 14,38 miliarde de lei (echivalentul a 3,4 miliarde de euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.