Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat joi ca recesiunea globala ar putea duce la cresterea pierderilor din creditare si la reducerea profitabilitatii bancilor romanesti in 2009 si 2010, iar acest lucru ar putea forta bancile-mama din strainatate sa injecteze capital suplimentar pentru a sustine activitatea subsidiarelor din Romania.

Potrivit unui comunicat al agentiei, citat de NewsIn, chiar daca bancile din Romania nu au expuneri pe "activele riscante" legate de piata americana a creditelor ipotecare subprime, criza financiara a expus bancile romanesti la presiunile globale de lichiditate si la reducerea activitatii economice pe plan mondial.

Astfel, Fitch isi exprima ingrijorarea in legatura cu inrautatirea mediului operational, cresterea rapida a creditarii si cota ridicata a imprumuturilor riscante in valuta, ce ar putea rezulta intr-o mai slaba calitate a creditelor, daca leul ar suferi o depreciere accentuata.

Perspectiva economica dificila, in ciuda pachetului oferit de FMI

Conditiile globale din pietele financiare raman dificile, dupa ce ratingul Romaniei a fost coborat, si in contextul crizei financiare mondiale, autoritatile au cerut sprijinul Fondului Monetar International, al Bancii Mondiale si al Uniunii Europene, explica Fitch.

Agentia de evaluare considera ca, desi pachetul oferit de FMI sprijina calitatea creditelor tarii, perspectiva economica este dificila si autoritatile vor trebui sa adopte politici riguroase pentru ca sprijinul international acordat sa aiba efectele dorite.

"Vor exista presiuni asupra nivelului de crestere a veniturilor din cauza sporirii costurilor de risc si a reducerii marjelor cauzate de cresterea costurilor de finantare. Eficienta redusa limiteaza capacitatea de absorbtie a costurilor legate de creditarea neperformanta. Fitch se asteapta la o deteriorare suplimentara a profitabilitatii operationale in 2009 si 2010", a declarat Gulcin Orgun, director in cadrul echipei de Institutii Financiare a Fitch.

Creditarea, in scadere. Jumatate din bancile romanesti au avut pierderi in primul trimestru

Aproximativ jumatate dintre bancile romanesti au inregistrat pierderi in primul trimestru din 2009, conform standardelor romanesti de contabilitate, in mare parte din cauza costurilor legate de creditarea neperformanta. Bancile au fost afectate si de nivelul redus de crestere al activitatii de creditare, care a afectat veniturile obtinute din comisioane.

Calitatea activelor detinute s-a deteriorat considerabil in 2008 si primul trimestru din 2009, scrie Fitch. Aceasta tendinta este asteptata sa continue avand in vedere severitatea crizei si disponibilitatea redusa a finantarii, fiind dificil de estimat cand pierderile legate de creditarea neperformanta vor atinge nivelul maxim.

Promisiunile bancilor-mama de a-si sustine subsidiarele din Romania - o doza de confort

Faptul ca bancile-mama si-au afirmat sustinerea pentru subsidiarele din Romania in contextul acordului semnat cu Fondul Monetar International ofera o doza de confort, scrie Fitch. Ratingul unor banci romanesti detinute de grupuri straine reflecta sprijinul de care se pot bucura de la actionarii majoritari, insa ratingul este limitat si de plafonul de tara al Romaniei, stabilit de Fitch la 'BBB'.

Fitch considera ca o capitalizare mai puternica a bancilor romanesti ar oferi un punct de sustinere in fata unor potentiale probleme legate de calitatea activelor intr-o economie in plina contractie. Indicatorul sistemului bancar stabilit de Fitch pentru Romania este 'D', reflectand slabiciunea intrinseca a bancilor.

In cazul in care nu vor exista imbunatatiri majore ale mediului operational, care nu sunt asteptate pe termen mediu, lucru reflectat si de perspectiva negativa a ratingului creditelor pe termen scurt al Romaniei, potentialul unei majorari a ratingurilor individuale ale bancilor romanesti este redus.