Reprezentantii FMI au avertizat ca deficitul bugetar poate depasi 8% din PIB la sfirsitul anului si au cerut reducerea cheltuielilor publice, cu accent pe "responsabilizarea autoritatilor locale". Oficialii FMI au facut aceste declaratii in timpul intilnirilor de joi, 6 august, cu delegatiile PSD si PNL, fiind citati in comunicate oficiale ale celor doua partide.

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, a declarat ca Fondul nu vrea sa impuna Romaniei masuri specifice, cum ar fi concedierea a 20% dintre angajatii din sectorul bugetar, sustine PSD intr-un comunicat.

„Solutiile sunt variate. Mai putine creṣteri de salarii ṣi micṣorarea unor cheltuieli, reprezinta o varianta simpla ṣi, e adevarat, dureroasa, pentru a reduce deficitul bugetar,” a spus Franks, potrivit aceleiasi surse. Oficialul FMI a mai spus ca Fondul va da dovada de mai multa flexibilitate, pentru a preveni greselile facute in urma cu un deceniu in Asia.

Economia romaneasca va inregistra o scadere de 8,5 sau chiar 9 procente in 2009, conform estimarilor FMI, iar deficitul bugetar va atinge cota de peste 8% din PIB in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor din partea Guvernului. Franks a mai declarat ca FMI este dispus sa accepte un deficit bugetar de pana la 7,2% din PIB. Partii romane ii revine astfel sarcina de a reduce cheltuielile cu circa 0,9% din PIB.

In timpul intilnirii cu PNL, Jeffrey Franks, a accentuat importanta reducerii cheltuielilor salariale in domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9% din PIB. Alte masuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizarii unice si responsabilizarea autoritatilor locale fata de cheltuirea banului public, informeaza comunicatul de presa al PNL.