In februarie 2006 mi`a luat Dumnezeu mintile si am contractat un imprumut de la BRD. Nevoi personale, 10.000 EUR, fara ipoteca.

O luna mai tarziu, ma duc sa imi achit prima rata. Eram la Academiei, la ghiseu. Functionara zambea. E drept, nu mie, ci partenerului de messenger cu care statea de vorba. In fine, dupa un sfert de ora, isi face timp de mine si ma intreaba ce doresc. Ii spun ca am venit sa platesc prima rata la primul credit din viata mea. Ii spun ca am la mine lei, nu euro. Ea`mi zambeste, linistindu`ma ca nu`i nicio problema, ca mi`i converteste ea. Ii dau leii, imi da chitanta ca am depus euro.

(dupa cateva luni)

Primesc un plic cu antetul BRD. Evident, nu putea fi nimic de bine. Aflu siderat ca sunt restantier. Si ca ar fi bine sa evit, chestiune care se face de regula achitand restanta. Ma duc fuga fuguta la agentia din Victoriei, de unde am luat creditul. Intreb de cand am restante, ca am cam achitat luna de luna. Bancherita, ca de cateva luni. Nu se poate, ii zic. Achit luna de luna 180 de euro… Aveti o restanta, imi repeta ea ca un robot.

Brusc, imi vine o idee. O rog sa verifice daca in urma cu cateva luni (cand am platit eu cu lei rata in euro) mi s`a facut transferul in lei si nu in eur, cum cerusem. Da, zice Functionarul mirat, ce chestie…Aveti contravaloarea ratei depusa in contul de lei, dar noi luam din contul de euro, care era gol.

Scot banii cu mana mea, ii schimb in eur si o intreb pe doamna Functionar. “Acum suntem chit, Doamna?” Ea, ca da, suntem chit.

(dupa aproape doi ani)

Primesc un plic cu antetul BRD. Evident, nu putea fi nimic de bine. Aflu siderat ca iar sunt restantier. De data asta, restanta mea urca la 221 eur. Sun la BRD. Zic, de cand e restanta? Trebuie sa veniti la noi, nu va putem comunica la telefon. Ma imbrac, ma duc iar pe Victoriei, unde intalnesc iar Functionarul. “Ne pare rau, s`a mutat arhiva si nu putem sa va spunem de cand e restanta”. Cum adica, intreb. Pai asa, puteti sa veniti si maine sa`mi spuneti ca am sa va dau un milion de euro, dar ca nu puteti sa`mi spuneti de ce.

Functionarul zambeste, semn ca a priceput ceva din insinuare, dar isi revine repede. “Trebuie sa achitati restanta”. Dom`ne, ce restanta sa achit? De cand e, din moment ce luna de luna imi incasati cate 180 de euro?, ii intreb. Functionarul, sa`l inteleg, ca nu are cum sa`mi spuna. Ies, spunandu`i sa isi clarifice de cand e restanta aceea. Sa`mi spuna exact din ce luna e si daca e cum zice el, o achit imediat. Pana cand nu`mi demonstreaza ca sunt restantier, inteleg sa nu`i achit nimic in plus, desi discutam de o suma modica.

(dupa inca un an)

Adica azi dimineata. SMS de la BRD. Ca incep executarea silita daca nu achit 369 de euro. Trec peste faptul ca de cate ori mi`au marit dobanda, macar o data nu au catadicsit sa dea un amarat de sms. In fine, sun la numarul din finalul mesajului. Numar nealocat. Am uitat sa mai spun…in SMS, restanta dateaza de 68 de zile. Sun pe fix, la numarul de pe site. 021.302.61.61. Apel taxabil, 20 eurocenti/minut. Ascult tacticos pe banii mei reclama la Prima Casa, apoi o voce care`mi povesteste una-alta si, in final, teleconsilierul Monica imi raspunde. Ma identifica dupa CNP, data nasterii, adresa (in aceasta ordine), dupa care ma intreaba cu ce ma poate ajuta. Ii spun ca am primit un SMS de la ei. Zice da, o notificare. De unde ati scos treisutesaijnoua de euro, va rog?

Fata, ca de fapt sunt vreo 180. De ce 180 si nu 369 cat apare in SMS? Si de cand?, intreb disperat. Din martie 2006, zice relaxata Monica. Chiar din prima luna de credit.

Ii explic, tot mai stins, ca problema aia, generata de Femeia cu Messengerul s`a terminat. Ca din vina lor apaream cu o restanta care de fapt nu era restanta, ca mi`au virat in cont de lei ceea ce trebuia in cont de euro. Degeaba. Sa ma duc la ghiseul BRD de care apartin, sa lamuresc. Altfel ma executa silit pentru suta de euro.

Aa…si inca ceva. Din 2006, dau luna de luna BRD`ului, 180 de eur. Dupa 44 de luni (faceti calculul), din 10.000 de euro luati (practic 9.700, ca mi`au luat si la acordare nush ce comisioane), mai am de restituit bancii 8.000 de euro. Asadar, 180 eur* 44 luni = 1.700 eur. Aritmetica a la BRD.

PS Banca a facut profit la 6 luni de 100 milioane de euro. Slabut, la cat cotizeaza clientii.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.