Guvernul a decis, in sedinta de sambata, ca fondul de salarii in sistemul public sa fie limitat de la 9% din PIB, cat este in prezent, la 6,2% pana in anul 2015, cand raportul dintre salariul minim si cel mediu pe economie ar trebui sa ajunga de 1 la 2, sustin surse guvernamentale citate de agentiile Mediafax si NewsIn.

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de sambata a Executivului, ca Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea pe legea salarizarii unice, alaturi de legea privind reformarea sistemului de pensii si pachetul de legi ale educatiei. Primul ministru a adaugat ca asumarea raspunderii pe aceste legi reprezinta si un test pentru coalitia PDL-PSD.

Guvernul s-a reunit sambata pentru a discuta pe marginea proiectului Legii salarizarii unice, sedinta anuntata miercuri de premierul Emil Boc, care a precizat ca nu a cerut FMI amanarea termenului de finalizare a actului normativ. "Am cerut expres sa se mentina termenul din octombrie pentru finalizarea si adoptarea acestei legi, nu am cerut prelungirea termenului", a declarat Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Precizarea a venit dupa ce, cu o zi inainte, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anuntase dupa discutiile cu reprezentantii FMI ca Executivul a cerut Fondului permisiunea de a amana finalizarea Legii unice a salarizarii. Si seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri ca institutia pe care o reprezinta mentine termenul pana la care autoritatile romane trebuie sa adopte Legea unica a salarizarii si ca reprezentantii FMI au fost citati incorect.

Termenul prevazut in acordul cu FMI pentru finalizarea legii unice a salarizarii este 31 octombrie 2009, in timp ce termenul-limita pentru finalizarea legii unitare a pensiilor din sistemul public este stabilit pentru finalul acestui an.

  • Guvernul planuieste si reducerea cheltuielilor bugetare pentru administratiile locale si companiile de stat cu un miliard de euro

Reducerea fondului de salarii nu este singura aflata in vizorul Guvernului. Executivul discuta cu reprezentantii FMI si o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu un miliard de euro, in principal prin monitorizarea mai atenta si limitarea sumelor utilizate de administratiile locale si marile companii de stat, sustin surse oficiale citate de Mediafax.

  • "Reducerea cheltuielilor nu va fi mai mare de 0,9% din PIB, adica in termeni absoluti echivalentul a un miliard de euro. Dar asta ar insemna reduceri mai drastice pe bugetul de anul viitor pentru ca urmeaza doi ani de consolidare fiscala. Romania trebuie sa ajunga in 2011 la un deficit de sub 3% din PIB, conditie impusa in primul rand de Comisia Europeana", au declarat sursele citate.

In aceste conditii, este probabil ca Executivul sa stabileasca plafoane de cheltuieli pentru autoritatile locale, in special prin dimensionarea personalului, pe baza unor criterii obiective, cum ar fi numarul de locuitori si proiectele de investitii angajate.

  • "O problema destul de mare ramane cea a companiilor de stat, care continua sa inregistreze pierderi semnificative si mananca din resursele bugetare. Guvernul va trebui sa accelereze reformele structurale nu doar la nivel local ci si in administratia centrala si in societatile detinute de stat care aduc pierderi mari", au adaugat sursele citate.

Fondul Monetar International a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% la 7 -7,2%, pe fondul unei revizuiri a contractiei economice estimate pentru acest an de la minus 4% la minus 8 - 8,5%. In aceste conditii, PIB-ul Romaniei se va situa usor peste 500 de miliarde de lei, fata de proiectia anterioara de 531 de miliarde de lei. In plus, Guvernul si FMI sunt de acord ca veniturile programate pentru acest an vor inregistra o nerealizare de 17 miliarde de lei, echivalentul a 3,3 - 3,4% din PIB.