Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, va prezenta, luni, la ora 13:30, concluziile misiunii desfasurate in ultima saptamana de delegatia FMI in tara noastra, anunta NewsIn. Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata pe 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de concluziile misiunii de evaluare.

Reprezentantii FMI s-au intalnit, incepand din 29 iulie, de cand se afla la Bucuresti, cu premierul si seful statului, membri si Guvernului si reprezentanti ai BNR, dar si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor, iar la o parte din intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Din echipa guvernamentala care a participat la discutiile cu FMI si CE au facut parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu.

  • A doua transa de la FMI, conditionata de concluziile misiunii de evaluare

Scopul misiunii FMI la Bucuresti a fost sa evalueze respectarea tintelor fixate Romaniei, in functie de care va fi acordata a doua transa a imprumutului contractat de statul roman de la Fond. Aceasta ar urma sa se ridice la aproximativ 1,9 miliarde euro, calculata la cursul de schimb din 24 iulie.

Romania a ajuns in luna martie anul acesta la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum se stabilise initial si cum s-a intamplat cu prima transa.