Delegatia Fondului Monetar International la Bucuresti va prezenta luni, la ora 13:30, concluziile primei evaluari a acordului cu Romania. Mai exact, seful delegatiei, Jeffrey Franks, va anunta rezultatele misiunii desfasurate in ultima saptamana in tara noastra, scrie NewsIn.

Raportul incheiat cu aceasta ocazie va fi analizat de conducerea FMI in a doua parte a lunii septembrie, moment in care se va lua o decizie cu privire la deblocarea unei noi transe a imprumutului.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de finantare mai larg in valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Prima transa a imprumutului de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat in rezerva BNR in luna mai. Cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde DST, aproximativ 1,9 miliarde de euro, ar putea fi primita de Romania pe 15 septembrie, in functie de rezultatele acestei prime evaluari.

Din 29 iulie, de cand reprezentantii FMI au sosit in Romania, delegatia a avut discutii cu premierul si presedintele, cu mai multi membri ai Guvernului si reprezentanti ai BNR. La o parte dintre intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.